Західні компанії активніше йдуть із Росії — Кремль намагається перешкодити (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Кремль погіршує умови виходу з Росії західних компаній. Про це повідомило інформаційне агентство Reuters. Разом із цим світові корпорації продовжують залишати токсичний російський ринок. Останнім часом підприємства більш активно виходять з РФ, а Москва робить спроби утримати іноземний бізнес, повідомляє FREEДОМ.

Так, повністю з російського ринку вийшов пивний гігант Heineken. Сума угоди з продажу 100% акцій компанії склала символічний 1 євро.

“Heineken оголошує про завершення угоди про продаж своїх підрозділів у Росії Arnest Group. Угода отримала всі необхідні схвалення і завершує процес, який Heineken розпочав у березні 2022 року з виходу з Російської Федерації, зазнавши очікуваного загального збитку в 300 мільйонів євро”, — йдеться в повідомленні на сайті компанії Heineken.

За останній тиждень російський ринок залишили: австрійський банк Raiffeisen Bank International і страхова компанія Uniqa, японський фармацевтичний конгломерат Takeda, французька група підприємств Valeo, яка постачала комплектувальні АвтоВАЗу. Москва робить усе, щоб перешкодити західним підприємствам вийти з федерації.

“Деякі іноземні компанії, які намагаються покинути Росію, стикаються з великим стрибком витрат, оскільки Москва вимагає великих знижок на цінники активів, які вони хочуть продати. Російська Федерація поступово посилювала вимоги до виходу відтоді, як західні компанії почали йти незабаром після того, як Москва почала в лютому 2022 року те, що вона називає “спеціальною військовою операцією” в Україні. Керівники кажуть, що орієнтуватися в правилах стає все важче”, — повідомляє Reuters.

Імпортні товари в Росії стають не тільки дефіцитнішими, а й дорожчими. Через падіння рубля в ціні зростає продукція, привезена з-за кордону. Іншими словами, рублів у росіян залишається стільки ж, але купити на ці гроші вони можуть значно менше.

“Через те, що є імпортна залежність у РФ за багатьма групами товарів, відповідно, ці товари або зростуть одразу ж на курс девальвації рубля, або, якщо вони мають тільки імпортні комплектувальні, то це збільшує вартість комплектувальних, і, відповідно, вже не на той розмір, на який девальвував рубль, але все-таки збільшує вартість цих товарів”, — каже економічний експерт Ілля Несходовський.

Навіть президент РФ Володимир Путін визнав, що стримування інфляції в Росії є найважливішим завданням. Адже ціни зростають, зокрема, на найнеобхідніше: побутову техніку, транспортні послуги, канцелярію, харчові продукти та медикаменти. І вплинути це може не тільки на якість життя росіян, а й на його тривалість.

“У них були відкриті ринки, і дуже довго не виходили з їхнього ринку багато фармацевтичних компаній. Поки є фінансовий інтерес, багато хто залишається на ринку. Зараз навіть ті компанії, які до останнього намагалися там залишитися, йдуть. Отже, платоспроможність російської медицини і платоспроможність росіян падає”, — коментує доктор фармацевтичних наук Костянтин Косяченко.

Таким чином, російський ринок стає дедалі токсичнішим для компаній зі світовим ім’ям. А їхні виправдання в дусі “росіянам необхідні наші товари” звучать дедалі рідше.

Читайте також: У великих компаніях серед олігархів і не тільки почалося змагання зі зміни своєї біографії, — Бураковський про вплив санкцій на росіян

Нагадаємо, політтехнолог Борис Тізенгаузен висловив думку, що російські бізнесмени дистанціюються від РФ, адже ці зв’язки грають з ними злий жарт. Це створює їм репутаційні, фінансові проблеми та шкодить особистому комфорту.

Прямий ефір