Жодна інша армія у світі швидше б не просувалася в цих умовах, якщо взагалі б просувалася, — Гетьман про темпи українського наступу

Українські захисники. Фото: zsu.gov.ua

Український наступ іде за планом. Він просувається максимально швидко, наскільки це можливо. Сили оборони України демонструють максимально швидкий темп просування на всіх лініях, які вдається долати. Про це сьогодні, 27 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт, майор запасу Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Гетьман.

“Багато людей починають говорити про те, що швидко чи повільно, — це, за великим рахунком, узагалі абстрактне оціночне судження. Коли ми говоримо щось повільніше або щось швидко, ми з чимось порівнюємо. Припустимо, людина йде зі швидкістю в середньому 5 км на годину. Якщо вона йде 8-9 км на годину, ми говоримо швидко. Якщо вона йде 2-3 км на годину, ми говоримо, йде повільно. Тобто, коли є те, хто до чого прив’язуватися, якась міра, за якою ми оцінюємо, ми можемо сказати швидше чи повільніше, більше чи менше. У мене запитання до людей, які кажуть повільно, — а який має бути темп, повільно, стосовно до чого? Ви оцінили повільно, ніби оцінили щось, від чого ми відштовхуємося і говоримо це повільніше, ніж має бути. Як має бути? “Не 100 метрів на день, а, наприклад, має бути 500 метрів на день” — звідки ви взяли таку цифру? Як ви це вирахували? Що це за критерій? Що це таке взагалі — швидко, повільно? Я думаю, наші люди, які ведуть перемовини, дипломати теж могли б поставити просте запитання — швидко, повільно стосовно чого, яка міра оцінки, де середня швидкість, яку хтось визначив, і стосовно цієї середньої швидкості йде швидко чи повільно?” — сказав він.

За словами експерта, українські захисники долають лінію фронту, укріплені росіянами позиції, які були заміновані 1,5 тис. мін на 1 кв. км.

“Не одразу можна уявити, що це таке. Але що таке квадратний метр можна уявити дуже добре. Це метр на метр. Так от, на цьому метр на метр росіяни поклали шість протипіхотних і одну протитанкову міну на кожному квадратному метрі. Як можна такі поля долати? І так, як ми їх долаємо, так, як ми ламаємо ті лінії оборони, які вони побудували, а там не просто окопи вириті, там вони встигли побудувати залізобетонні конструкції, то ми рухаємось стосовно того, як укріпився ворог, дуже швидко. Тому темп нашого наступу для тих, хто язиком базікає і каже, що повільний, він дуже швидкий. Тепле пиво і холодна кава мають однакову температуру, наприклад”, — пояснив Гетьман.

Він акцентував, що розмови про те, що наступ Сил оборони України просувається не так швидко або взагалі захлинувся — елемент гібридної війни, вкидання Москви.

“Наш наступ просувається максимально можливо швидко в таких ситуаціях. Жодна інша армія у світі б швидше б не просувалася б, якщо взагалі б просувалася. Ось це треба розуміти”, — наголосив Гетьман.

Майор запасу ЗСУ навів слова радника Пентагону, бригадного генерала Патріка Райдера, що те, що Збройні сили України змусили росіян перейти в глуху оборону, це вже диво.

“Меншою кількістю людей, техніки, всього менше. Завдяки мудрості і сучасній тактиці, яку ми використовуємо, ми ворога, який нас перевершує, змушуємо оборонятися, і він зазнає втрат більших, ніж ми, наступаючи. Бригадний генерал каже, що це вже можна порівняти з дивом”, — сказав Гетьман.

Він закликав людей спокійно реагувати на подібну інформацію про нібито повільний темп наступу.

“Тому що таке не сказав жоден якийсь серйозний військовослужбовець, який не десь там у відставці, а який зараз безпосередньо в Білому домі, в НАТО, десь у штабах, всі люди, які повинні відповідати за свої слова і не говорити просто щось таке аби тільки сказати, вони всі кажуть, що це схоже на диво — те, як ми наступаємо. І це досить швидкий темп для тих ліній, які нам доводиться долати. Вони кажуть — нехай кажуть, свобода слова, нічого протизаконного вони не кажуть, вони висловлюють свою думку. Але тільки треба розуміти, що ця думка добре проплачена рублями”, — резюмував Олексій Гетьман.

Читайте також: “Це не голлівудський блокбастер”: Резніков відповів на критику щодо “повільного” контрнаступу ЗСУ

Нагадаємо, російські війська облаштували три лінії оборони в Україні, які відображаються на супутникових картах. Особливості кожної лінії пояснив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Прямий ефір