Три лінії оборони армії РФ: особливості кожної назвав Коваленко

Фортифікаційні споруди "зуби дракона". Фото: rbc.ua

Російські війська облаштували три лінії оборони в Україні, які відображаються на супутникових картах. Особливості кожної лінії в ефірі телеканалу FREEДОМ пояснив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Перша лінія оборони — це смуга забезпечення глибиною 5 км у середньому. Друга лінія оборони — так звана основна лінія, її глибина може становити в середньому 15 км. І третя лінія оборони — це тилова. Відмінність цих ліній оборони полягає в тому, що перша — це тотальне мінування: мінно-фугасні загородження гіпертрофовано були розміщені, що й ускладнювало наше просування”, — розповів він.

Друга лінія оборони, за словами Коваленка, відрізняється тим, що на ній сконцентрована механізована складова.

“Це велика кількість БМП, БМД, а БТР, БМП, це танки, це артилерія, яка відводиться зараз ближче до лінії тилової. Техніка розміщується на кордоні з третьою лінією, щоб хоч якось убезпечити себе від високоефективної контрбатарейної боротьби з боку Сил оборони України”, — пояснив військово-політичний оглядач.

Він повідомив, що в тилу, на третій лінії оборони можуть бути окопи й все, що завгодно, але вона непридатна для такої інтенсивної оборони, як перша або навіть друга.

“Наша основна зараз проблема — це основна лінія оборони в середньому 15 км усього брухту, який росіяни зараз туди скинули та накопичили. Знищення заліза — це основне наше завдання. Якщо раніше була нашою проблемою це розмінування, то зараз знищення заліза”, — зауважив Коваленко.

Експерт звернув увагу, що якщо обвалиться друга лінія оборони, то на третій російським окупантам триматись нема за що буде.

Читайте також: Обвалення лінії фронту, вихід на кордони 1991 року, падіння Донецька, Луганська, Криму викличе незворотні процеси в Росії і Путін зникне, — Подоляк

Нагадаємо, на даному етапі контрнаступу перед Збройними силами України стоять два головні завдання — знищення мобілізаційного ресурсу і тилового забезпечення Російської Федерації. Наразі очікується прорив першої лінії оборони РФ, після якого ЗСУ не доведеться забирати всю територію по кілометру, а відбудеться прорив. Про це заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Прямий ефір