Україні потрібно, щоб глобальна політика стала більш агресивною до проявів образливої поведінки Росії на зовнішньополітичних майданчиках, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: ukrinform

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з президентом США Джо Байденом, на яких розглядали безліч питань, що стосуються військової допомоги, а також політичних можливостей впливати на позицію РФ на міжнародній арені. Росія має бути максимально ізольована від міжнародної політики для того, щоб Україна могла розширювати свою коаліцію. Про це сьогодні, 26 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Незабаром буде саміт G20 (“Великої двадцятки”), там Росія зі своїм “сміливим” президентом буде перебувати по відеозв’язку, але, з усім тим, вона все-таки там буде перебувати. Бажано було б, щоб Росія була ізольована в повному обсязі. Україна б істотно розширила проукраїнську коаліцію і мала б дієвішу підтримку України коштом якраз таки країн із нейтральною позицією, якби ми забрали у РФ право вето в ООН. Тому що Росія може блокувати супутні рішення на користь інших країн. Потрібно позбавити Росію від усього цього. Ось це все обговорюється на рівні президентів. Президент Зеленський ці теми актуалізує, він весь час порушує ці питання, коли спілкується з лідерами інших країн”, — пояснив він.

Політичне бажання керівництва України — більш агресивна політика з боку США та інших країн, яка допомогла б більшою мірою знизити зовнішньополітичну мобільність РФ.

“Ми б хотіли більш агресивну політику щодо присутності Росії в міжнародних інститутах, таких як ООН. Або більш агресивну політику, я маю на увазі не тільки США, а й міжнародну спільноту загалом, по відношенню, наприклад, до Міжнародного кримінального суду (МКС), який має виписувати відповідні ордери для того, щоб знизити зовнішньополітичну мобільність Росії. Нам потрібно, щоб глобальна політика стала більш агресивною до проявів образливої поведінки Росії на зовнішньополітичних майданчиках. Президент України намагається це актуалізувати для того, щоб США теж виступали за більш дієве перешкоджання присутності Росії на міжнародних самітах тощо”, — зазначив він.

Необхідно шукати способи посилення санкцій, які обходить Росія. Якщо РФ буде більш ізольована, то не зможе активно впливати на країни, які дотримуються нейтральної позиції щодо війни РФ проти України або підтримують РФ, вважає Подоляк.

“Хотілося б, щоб санкції працювали більш жорстко, тому що ми бачимо з вами, що Росія користується лазівкою й обходить ці санкції. Робить ті самі ракети “Калібр” або “Іскандер”. Бажано, щоб цього не було. Для цього потрібні інші юридичні статуси для Росії. Якщо Росія перестане бути присутньою на тих чи інших заходах, то реально різко скоротити свій інформаційний вплив на країни Глобального Півдня, ну, або на ті країни, які досі продовжують дотримуватися умовної нейтральної позиції”, — пояснив він.

Читайте також: Росія не повинна бути присутньою на міжнародних майданчиках, і неважливо, це саміт G20 чи Генасамблея ООН, — Подоляк

Прямий ефір