Кожен санкційний пакет проти РФ — це досить великий компроміс, — Пендзин

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Європейський Союз влітку ухвалив 11-й санкційний пакет проти РФ, 10-й пакет було ухвалено в річницю збройної агресії — у лютому 2023 року. Обидва пакети були спрямовані не на розширення нових санкційних напрямків, а на посилення ухвалених раніше. При цьому за кожен пакет мають проголосувати всі члени Євросоюзу. Про це сьогодні, 26 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Є досить серйозні економічні блоки, які на сьогоднішній момент абсолютно не охоплені санкціями. Я не кажу про “Росатом”, про це говорилося багато разів. Ми прекрасно розуміємо рівень, скажімо, тих проблем і тих інтересів, які існують у взаємовідносинах із “Росатомом”, але, з усім тим, під санкції він не потрапив. Другий момент — це “АЛРОСА”, це російські алмази. Це дуже потужний ринок, який є досить серйозною прибутковістю російського бюджету. Абсолютно ні під які санкційні обмеження не потрапили торгівля рідкоземельними металами, російськими кольоровими металами певних груп”, — зауважив він.

За словами Пендзина, це питання на сьогодні перебуває в підвішеному стані.

“Кожен санкційний пакет — це досить великий компроміс. Коли ми говоримо про європейський ринок, коли ми говоримо про країни Європи, то, хочу нагадати, санкції ухвалюють консенсусним шляхом — усі мають проголосувати. Але ми прекрасно пам’ятаємо і про позицію Угорщини, і про позицію Греції. Наприклад, під час ухвалення 11-го пакета санкцій з угорцями взагалі була окрема розмова. Це досить складні рішення для європейців, і ми їм вдячні за те, що ці 11 пакетів існують, і ці пакети насправді реально тиснуть на російську економіку”, — звернув увагу економіст.

Що стосується заморожених активів, Пендзин нагадав, що серед перших санкційних обмежень проти РФ було заблоковано активи Центробанку Росії.

“Причому вони були заморожені як у доларах, так і в євро. Тобто вони охопили собою весь основний блок тих російських активів Центробанку, які перебували в іноземних банках”, — додав економіст.

Читайте також: Привіт для всіх російських олігархів: Захід запровадив нові санкції проти мільярдерів Фрідмана та Авена (ВІДЕО)

Нагадаємо, санкційна політика Європейського Союзу щодо Російської Федерації, яка розв’язала війну проти України, посилюється з кожним днем. У Європі обговорюють можливість санкцій проти російського алюмінію.

Прямий ефір