ЗСУ потрібно витратити певний час на першу лінію оборони РФ, а після цього досить швидко розгортатимуться події, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

На даному етапі контрнаступу перед Збройними силами України (ЗСУ) стоять два головні завдання — знищення мобілізаційного ресурсу і тилового забезпечення Російської Федерації. Зараз очікується прорив першої лінії оборони РФ, після якого ЗСУ не доведеться забирати всю територію по кілометру, а відбудеться прорив. Про це в ексклюзивному коментарі для телеканалу FREEДОМ сказав радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

ЗСУ діють відповідно до тих планів, які розроблені Генеральним штабом.

“Усі можуть закликати робити щось Україну, але Україна буде робити те, що вважає за потрібне з точки зору сценарних планів, розроблених Генеральним штабом. Це дуже важливо. Тому що настільки глибоко, як Генеральний штаб України або Ставка Верховного Головнокомандувача, ніхто не розуміє, що на якому етапі потрібно робити, в якому обсязі, в якому напрямку і так далі”, — зазначив він.

Подоляк вважає, що потрібно дуже акуратно ставитися до заяв про прориви тієї чи іншої лінії оборони. Варто почекати розвитку подій і спиратися на офіційні дані Генерального штабу ЗСУ.

“Почекаймо розвитку подій, тому що лінія оборони у Росії досить велика, обсяг ресурсів сконцентрований теж великий. Сьогодні ми можемо відзначити, що Росія змінила тактику. Їй не потрібні якісь професійні військові по лінії оборони. Росія хоче всидіти на тих місцях, які вона займає в тих ешелонах оборони. А для цього їй потрібна велика кількість мобілізаційного ресурсу. Тому знищення мобілізаційного ресурсу — це одне завдання. Знищення ресурсу тилового, мається на увазі резервів, які вони підвозять — це інше завдання. Вони зараз вирішуються”, — пояснив він.

Радник глави ОПУ впевнений, що ЗСУ не будуть по кілометру забирати окуповані Росією території, а станеться прорив і події розвиватимуться стрімко.

“Етап накопичення ефекту, він добігає фіналу, і я б послався радше на слова [головнокомандувача ЗСУ Валерія] Залужного, який сказав, що ми в очікуванні прориву російських ліній оборони. Нумо чекати. Я абсолютно не сумніваюся, що ось цей накопичувальний період дійсно перейде з кількості в якість, і оборону буде прорвано. Україні потрібно вийти на оперативний простір. Не потрібно буде по кілометру забирати всю територію, потрібно буде прорвати. А для цього потрібно витратити стільки часу, скільки потрібно на першу головну лінію оборони, а після цього досить швидко розгортатимуться події”, — резюмував він.

Читайте також: Інтенсивність ударів по об’єктах РФ у Криму зростатиме, — Подоляк

Прямий ефір