Привіт для всіх російських олігархів: Захід запровадив нові санкції проти мільярдерів Фрідмана та Авена (ВІДЕО)

Михайло Фрідман і Петро Авен. Фото: РИА Новости

Цивілізований світ продовжує карати олігархів Росії за підтримку і допомогу Путіну. Під санкціями США цього разу опинилися мільярдери Михайло Фрідман і Петро Авен, який раніше вислизнув з-під обмеження у Великій Британії. Але повторити цей трюк з Америкою не змогли, повідомляє FREEДОМ.

Управління з нагляду за іноземними активами Міністерства фінансів США внесло Михайла Фрідмана і Петра Авена до списку санкцій. Крім того, до списку санкцій потрапили російські бізнесмени Герман Хан і Олексій Кузьмічов. Також під обмеження потрапив Російський союз промисловців і підприємців.

Варто нагадати, що зараз Фрідман і Авен перебувають у списку санкцій Євросоюзу, до якого потрапили ще в лютому 2022 року за можливі зв’язки з адміністрацією Путіна. Бізнесмени зараз оскаржують це в Європейському суді.

Нові санкції США проти цих двох мають одразу кілька причин. Як вважають економічні аналітики, насамперед — це політичне рішення.

“Якщо повернуться в середину лютого 2012 року, тоді дуже багато людей говорили, що якщо Путін ухвалить рішення почати війну, то російські олігархи знайдуть можливість фізично його усунути”, — нагадує економічний експерт Іван Ус.

Саме на російських олігархів розраховували в питанні впливу на Путіна, щоб диктатор зупинив війну.

“Санкції, які запроваджуються проти найбагатших людей, якраз і підкреслюють значення того, що ви не виправдали надій. Тому проти вас також будуть обмеження. Запровадження санкцій проти Фрідмана та Авена — це нагадування всім російським бізнесменам. Особливо бізнесменам єльцинської епохи, оскільки вони могли б робити заяви, що Путін — злочинець, що ми зробили помилку, коли не зупинили його. Це люди, з якими можна буде потім вести майбутнє”, — додає Ус. 

У цьому контексті можна згадати кейс іншого російського олігарха Олега Тінькова, коли був приклад пом’якшення санкцій.

“Олег Тіньков виступив із жорсткою критикою російської влади, він назвав Путіна злочинцем, його режим злочинним”, — уточнює економічний експерт.

Що ж стосується економічної складової нових санкцій, їх результативність не настільки велика, як би хотілося.

“Я не скажу, що ці санкції матимуть якийсь суттєвий ефект. Просто тому, що можливості в цього олігархічного клану вже не ті, як раніше”, — пояснює Ус.

Але, звісно, ці санкції перекривають кисень російським олігархам у питанні роботи із Заходом.

“Це обмежить їхні можливості, вони не зможуть використовувати всі свої ресурси. Статки того ж Фрідмана 12,6 млрд доларів. Коли в тебе такі великі гроші, у тебе є інтереси в багатьох країнах. І поява санкцій означає, що ці інтереси вже не даватимуть очікуваного ефекту, тому що в тебе з’являються додаткові складнощі”, — каже експерт.

В Україні також не забувають про цих санкційних олігархів. 20 липня Національний банк України ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого банку, який належав тим же Фрідману та Аміну. Наступного дня держава в особі Міністерства фінансів стала стовідсотковим власником Sense Bank.

Прямий ефір