“Ми будемо підтримувати Україну скільки знадобиться”: як США допомагає протистояти агресії РФ (ВІДЕО)

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Сполучені Штати Америки з першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну допомагали Києву протистояти агресії. На сьогодні питання цієї підтримки одне з небагатьох у Вашингтоні, яке об’єднує всіх політиків. Хоча, лунають і нечисленні заклики з боку радикальних республіканців переглянути надану допомогу. Водночас президент США Джо Байден запросив у Конгресу додатковий бюджет на продовження підтримки України, повідомляє FREEДОМ.

Президент США Джо Байден запросив у конгресменів ще 24 млрд дол. для України. Це перший запит фінансової підтримки України після того, як республіканці отримали більшість у Палаті представників Конгресу США в січні 2023 року. Шаланда Янг, директорка Адміністративно-бюджетного управління Білого дому, заявила, що в адміністрації США хочуть, щоб ця підтримка тривала.

“Президент підтвердив, що ми підтримуватимемо Україну, яка захищає свій суверенітет, стільки, скільки знадобиться — стратегія, яка успішно об’єднала наших союзників і партнерів і допомогла Україні захистити себе від російської агресії”, — заявила вона.

Деякі помірковані республіканці на Капітолійському пагорбі заявляють, що контрнаступ Збройних сил України (ЗСУ) і його результати мають вплинути на передачу Києву ще одного пакета допомоги від американського Конгресу. При цьому група з 45 праворадикальних республіканців під назвою “Кокус свободи” роз’яснила свою позицію з приводу виділення грошей для Києва.

“Ми проти безконтрольної допомоги для України в рамках законопроєкту про додаткові асигнування”, — із заяви “Кокусу свободи”.

Члени “Кокуса свободи”, щоправда, не роз’яснили свою позицію на той випадок, якщо в законопроєкті чітко пропишуть статті витрат і методи їхнього аудиту. На думку ж інших політиків, допомогу цю продовжувати слід. Як і продовжувати пояснювати електорату, на що йдуть ці гроші. Про це заявив співголова проукраїнського об’єднання американських законодавців Майк Куіглі.

“Я вважаю, що все ще існує консенсус у тому, що підтримка України залишається сильною і безперервною. Але немає конфлікту, який не спричиняв би втоми в певний момент, тому я вважаю, що моя роль — продовжувати інформувати, навчати та відстоювати цю ідею. Як ви знаєте, я був в Україні, я був там рік тому і планую повернутися туди якомога швидше. Також про це потрібно продовжувати говорити у ЗМІ та на майданчику Палати представників, але особливо коли я зустрічаюся з виборцями у своєму окрузі. Навіть під час Другої світової війни виходили фільми Френка Капри, які були войовничими. Тому ніхто не повинен вважати, що підтримка триватиме автоматично. Я думаю, що вона буде, але для цього потрібні деякі зусилля. Я думаю, що відносний успіх української армії й спроба перевороту в Росії показали українську стійкість. Але це займе деякий час, і буде потрібно об’єднати зусилля, щоб інформувати американську громадськість і продовжувати відстоювати правильне рішення”, — пояснив він.

Долю нового бюджету для України в США почнуть вирішувати у вересні. Тоді Конгрес знову запрацює повною мірою. Білий дім і Конгрес підтримували Україну з найпершого дня повномасштабного вторгнення Росії. У ніч із 23 на 24 лютого 2022 року за часом Вашингтона президент Джо Байден звернувся з терміновою заявою.

“Молитви всього світу сьогодні ввечері звернені до народу України, який страждає від неспровокованого і невиправданого нападу з боку російських збройних сил”, — сказав Байден.

Наступного дня Байден звернувся до американського народу. На той момент було багато невизначеності. В одному президент упевнений точно.

“Як я ясно дав зрозуміти, Сполучені Штати захищатимуть кожен дюйм території НАТО, використовуючи всю міць Америки”, — заявив він.

Пізніше прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила, що Київ може впасти. На той момент в адміністрації недооцінювали, наскільки сильним буде опір українців.

“Падіння Києва цілком реальне, і ми продовжуємо спостерігати прогрес Росії. Попри те, що ми спостерігаємо опір на місцях, російські військові продовжують просуватися до Києва. Тож реальна можливість є”, — сказала вона.

І цього ж дня адміністрація Байдена виділяє 350 млн дол. допомоги у вигляді військової техніки для України. Уже в березні цей список поповнився американськими переносними протитанковими ракетними комплексами Javelin (“Джавелін”), переносними зенітно-ракетними комплексами Stinger (“Стінгер”) і амуніцією на 200 млн дол. Згідно з даними уряду Сполучених Штатів, з приходом адміністрації Байдена до влади, США надали Україні 43,7 млрд дол. військової допомоги.

Читайте також: Байден привітав Україну з Днем Незалежності та оголосив про нові санкції проти РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір