Непоправна втрата та удар по іміджу: наслідки для РФ від знищення С-400 “Тріумф” у Криму назвав військовий експерт

Знищення С-400 у Криму. Скріншот: /t.me/DIUkraine

Комплекс С-400 “Тріумф” — найсучасніший комплекс дальнього радіуса дії, який є на озброєнні російських окупантів. Наслідки знищення такого комплексу в тимчасово окупованому Криму будуть довготривалими для росіян. Таку думку сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Валерій Рябих.

За його словами, цей комплекс відігравав величезну роль у прикритті кримського угруповання військ і Чорноморського флоту РФ.

“Тому зараз це непоправна втрата і та втрата, яка не може бути заміщена дуже швидко. Крім того, подібний удар, коли було знищено саме комплекс протиповітряної оборони, який і повинен захищати противника від різного вогневого впливу з боку Збройних сил України, це і в іміджевому плані не грає на користь російської вояччини і російської оборонної промисловості. Це означає, що все-таки не такий цей комплекс, як вказується в рекламних проспектах”, — сказав Рябих.

Експерт зауважив, що основне своє завдання цей комплекс не виконав, адже, насамперед він не зміг захистити навіть себе.

“Такі комплекси пропонуються Російською Федерацією на зовнішніх ринках. Вони становили одну з основних частин доходу агресора від продажу озброєнь на міжнародному ринку. Після такого успішного удару по цьому комплексу не тільки ППО Криму втратила багато чого, а слід також очікувати і продовження подальших ударів, використовуючи цей пролом у ППО. Але постраждала і репутація РФ як постачальника якісних озброєнь на міжнародному ринку”, — говорить він.

За інформацією експерта, основна частина наявних у РФ “Тріумфів” зосереджена в центральних регіонах країни і, насамперед є однією зі складових частин системи протиповітряної та протиракетної оборони Москви.

“Зараз ще противник працює над насиченням цієї системи подібними системами, які, по суті справи, як заявляють російські виробники, не мають, як зазвичай, аналогів і були призначені насамперед для протидії ракетним атакам. І те, що такий комплекс сам зазнав поразки, — свідоцтво того, що не всі ставки було зроблено російським військовим керівництвом добротно, і що потрібно замислитися над більш серйозними наслідками цього знищення комплексу С-400. Тому що саме знищення комплексу, який повинен прикривати інші війська та інші об’єкти від нападу повітряного противника, свідчить про неефективність такої системи”, — розповів Рябих.

Також він зазначив, що подібні комплекси раніше були закуплені Туреччиною, що стало яблуком розбрату, зокрема і зі Сполученими Штатами.

“І тут треба зазначити, що зараз багато хто на міжнародному ринку також задумається, хто хотів інвестувати або вже інвестував у подібні системи, наскільки неправильним був цей крок. Тому наслідки цього удару для країни-агресора є більш довготривалими і відображатимуться не тільки на полі бою, а й у скарбниці держави-агресора, на руку ЗСУ і саме і завдяки ЗСУ”, — резюмував Валерій Рябих.

Читайте також: Мінус 11 танків та майже 500 окупантів — втрати росіян за добу оновив Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, як повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ), 23 серпня 2023 року близько 10:00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут відбувся вибух, який знищив російську зенітно-ракетну систему великого і середнього радіуса дії С-400 “Тріумф”. Внаслідок вибуху повністю знищено саму установку, встановлені на ній ракети та особовий склад. У відомстві зазначили, що, враховуючи обмежену кількість таких комплексів на озброєнні ворога, це ― “болючий удар по системі ППО окупантів, що матиме серйозний вплив на подальші події в окупованому Криму”.

Прямий ефір