БпЛА зі штучним інтелектом зможуть керувати групою дронів і самостійно ухвалювати рішення щодо ураження ворожих об’єктів — авіаексперт

SkyKnight 2. Фото: t.me/ministry_of_defense_ua

Українські безпілотні літальні апарати (БпЛА) SkyKnight 2 зі штучним інтелектом можуть керувати цілою групою дронів і ухвалювати рішення щодо ураження тих чи інших об’єктів самостійно. Про це сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. Антонова Валерій Романенко.

“SkyKnight 2 може керувати цілою низкою дронів. Він сам може ухвалювати рішення щодо ураження тих чи інших об’єктів, оскільки він може у своїй бібліотеці порівняти образ цілі, який він бачить, із тим образом, що зашитий у нього і вважається ворожим. Ці дрони здатні перейняти на себе частину функцій оператора. Ось цим вони більш цінні, тому що нема потреби підтримувати постійний зв’язок з оператором”, — сказав він.

Після впливу на БпЛА зі штучним інтелектом системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) він здатний продовжувати виконувати свої завдання, зазначив експерт.

“Дрон зі штучним інтелектом продовжить діяти в автономному режимі після впливу РЕБ. У нього є ціль, яку він має виконати. Його навігаційна система може орієнтуватися так, як це роблять крилаті ракети — по місцевості під собою. Тобто він не прив’язаний ні до супутників, ні до оператора. Штучний інтелект дозволяє йому ухвалювати самостійні рішення знищувати об’єкт і визначати свій-чужий”, — пояснив він.

Для того, щоб боротися з таким видом дронів російській армії потрібно буде посилювати системи РЕБ у багато разів, пояснив Романенко.

“Досить потужний імпульс зможе виводити з ладу електроніку на борту цього дрона. Але це вже зовсім інший енергетичний рівень. Це не такі маленькі системи РЕБ, які зараз стоять. Це потрібен хороший удар потужного радара, сформованої антенною решіткою з дуже потужним, багатокіловатним імпульсом”, — констатував він.

Читайте також: Російський ВПК в активному пошуку варіантів протистояння дронам — розбір Матвєєва

Прямий ефір