Росіяни вивели в Чорне море носій “Калібрів” “Циклон” — Гуменюк поінформувала про рівень ракетної загрози

"Циклон". Фото: ukrinform.ua

У Чорному морі російські окупанти тримають готовими до пуску 20 ракет типу “Калібр”. Українцям слід у разі оголошення повітряної тривоги оперативно реагувати на попередження. Про це сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Рівень ракетної загрози ще підріс, оскільки, продовжуючи нагнітати обстановку, росіяни вивели в Чорне море вже три ракетоносії, серед яких новий “Циклон”, який не пройшов ще вдало випробування. Але ми не можемо гарантувати, що вони здатні ризикнути і на невипробуваному обладнанні вже утримувати “Калібри”. Тому ми оцінюємо рівень загрози як 20 ракет типу “Калібр” готові до запуску, і говоримо про те, що реагувати на сигнали повітряної тривоги потрібно дуже оперативно”, — сказала вона.

Крім того, за інформацією начальниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, на бойовому чергуванні продовжує перебувати і підводний човен країни-агресора, пуски з якого ускладнені для виявлення Силами протиповітряної оборони України.

“І може статися так, що пуск буде дуже швидким і виявлення його пізнім, уже під час підльоту до берега і реагування. Тому завжди говоримо про оперативність дії за сигналами повітряної тривоги”, — уточнила Гуменюк.

Також вона відповіла, чого варто очікувати від росіян у День Прапора та День Незалежності України.

“Аналіз і висновки багатьох аналітиків, які говорили про те, що можливе накопичення ресурсу і застосування способом масованої ракетної і дронової атаки в дні 23-24 серпня, — це не жахи жодні, не залякування. Це — попередження про небезпеку. Така можливість у ворога є, на жаль. У них є і певний запас ракет, і нарощування виробництва дронів. Тому потрібно бути дуже уважними. І останні дні ми бачимо, що ворог намагається поодинокими способами запуску чи то ракет, чи то дронів, випробувати і перевірити наявність систем ППО. Це ще раз говорить про можливу підготовку до таких активних дій”, — сказала Гуменюк.

Крім того, начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України нагадала, що були випадки, коли такі дати ворог зазвичай супроводжував нагнітанням загрози, а удари здійснював дещо пізніше, щоб “застати зненацька”, зокрема й засоби ППО.

“Справу маємо з підлим, нахабним, і безпринципним ворогом. Потрібно завжди бути напоготові. Запаси “Калібрів” у росіян не дуже великі, хоча виробництво не зупинено. Основний момент, що вони здатні відновлювати цей ресурс, а значить потрібно бути напоготові, що можуть використовувати. Крім того, для них є досить успішною, за їхніми розрахунками, тактика комбінування ударів, коли використовуються повітряні та морські ракетоносії, берегові оперативно-тактичні комплекси і запускаються дрони. Такий масований вплив на систему ППО, насамперед, вони використовуватимуть і ще неодноразово”, — резюмувала Наталія Гуменюк.

Читайте також: Б’ють по скупченню мирного населення, атакують людей із дронів, — Гуменюк про тактику росіян останнім часом

Нагадаємо, як раніше повідомляв капітан 1-го рангу запасу ЗСУ, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках Андрій Риженко, російські окупанти планують розмістити в Азовському морі з базуванням у Маріуполі три кораблі, які можуть носити ракети “Калібр”. Йшлося про малі ракетні кораблі типу “Каракут”. ЗМІ країни-агресора писали, що в Керчі піднято прапор над одним із таких кораблів — “Циклоном”. Нібито він готовий до виконання бойових завдань.

Прямий ефір