Китай проводить військові навчання біля Тайваню — сигнали Пекіна та реакція Вашингтона (ВІДЕО)

Навчання КНР. Скріншот: uatv.ua

Збройні сили Китайської Народної Республіки (КНР) проводять навчання в Тайванській протоці з використанням 42 бойових літаків та 8 кораблів. Техніка КНР демонстративно перетнула середину протоки — неофіційний кордон між Китаєм та Тайванем. У відповідь Тайбей почав свої маневри у повітрі та на воді. Ситуація навколо острова залишається напруженою, повідомляє FREEДОМ.

Масштабні навчання китайського флоту та авіації біля Тайваню — другі за останній тиждень. Цього разу війська КНР обійшли острів із двох кінців протоки. Пекін офіційно заявив, що ці маневри слід розцінювати як політичний крок.

“Це серйозне попередження на адресу сепаратистських сил, які виступають за незалежність Тайваню, які вступають у змову із зовнішніми силами з метою провокації”, — йдеться в офіційному повідомленні Командування Східного театру військових дій Національно-визвольної армії Китаю.

Причиною таких дій є візит віцепрезидента Тайваню Вільяма Лая до Парагваю. Дорогою туди й назад його літак зупинявся на дозаправлення в США — головному союзнику Тайбею. Там Лай виступав із промовами.

“Я зроблю все, що в моїх силах, щоб постійно вести Тайвань вперед, використовуючи світ як маяк і демократію як компас. Ми продовжуватимемо робити все можливе і дивитися вперед. Ми продовжуватимемо рухатися вперед, до міжнародної спільноти та майбутнього. У нас є одна спільна мета — зробити Тайвань найціннішим гравцем демократичного світу”, — заявив у США віцепрезидент Тайваню Вільям Лай.

Лай має багаторічний досвід у політиці та уряді та відкрито бореться за визнання Тайваню незалежною державою. У КНР це називають неприпустимим, адже Пекін вважає острів своєю територією. У січні там відбудуться президентські вибори й Вільям Лай — один із трьох кандидатів. Тому його виступи у США варто сприймати й у контексті передвиборчих перегонів. У разі перемоги його команда може розпочати процес оголошення незалежності, наслідки чого ніхто не може передбачити.

На нинішні дії Китаю вже відреагували у Вашингтоні — там закликають КНР зменшити напруженість.

“Ми закликаємо Пекін припинити свій військовий, дипломатичний та економічний тиск на Тайвань і розпочати змістовний діалог з Тайванем”, — зазначив представник Державного департаменту США у коментарі Reuters.

У компартії Китаю відкрито заявляють про підготовку до силового захоплення острова. Раніше в різних промовах глави КНР Сі Цзіньпіна згадувалася необхідність зробити це до 2027 року — 100-ї річниці початку Громадянської війни в Китаї. Однак тепер китайські спікери та міжнародні експерти говорять про те, що Пекін може почати діяти й раніше, можливо, навіть наступного року. Така гонитва пов’язана з тим, що морем КНР оточена стабільними демократіями-союзницями США: Японія, Корея, Тайвань і Філіппіни. Вони бачать у Китаї загрозу та активно розвивають свої військово-промислові комплекси (ВПК). А це значно знижує шанси Пекіна на успіх.

“Тобто цей трикутник — США, Японія, Корея — повинен функціонувати бездоганно. Це розуміють у Білому домі. І, загалом, перевага на стороні американців. Єдине, чого немає в Америки — це часу. І Китай хоче це використати, допоки сама архітектура цієї безпеки не запрацює повністю. Тому існує небезпека, що 2024 року може статися цей напад”, — прокоментував президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України” Артур Харитонов.

Через загрозу з боку Китаю Японія відроджує свій ВПК і готується внести зміни до конституції, щоб усунути 9-ту статтю про відмову від армії. А Південна Корея поглиблює співпрацю із США. У липні, вперше за 30 років, американські атомні підводні човни почали заходити на військові бази країни.

Читайте також: Тайвань — це інструмент національної мобілізації всередині Китаю, Пекін розглядає його як власну провінцію, — китаєзнавець

Нагадаємо, у США вперше відбувся тристоронній саміт лідерів Сполучених Штатів Америки, Японії та Південної Кореї. Президент США Джо Байден, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішида обговорили погрози з боку Китаю та Північної Кореї. Експерти називали саміт явною ознакою покращення відносин між Токіо та Сеулом. А координатор Білого дому з питань Індо-Тихоокеанського регіону Курт Кемпбелл заявив, що ця зустріч означає створення “визначальних тристоронніх відносин на XXI століття”.

Читайте також: Пекін погрожує Вашингтону: що відбувається у тихоокеанському регіоні

Прямий ефір