Візит Зеленського до Греції — ключові завдання перелічив політолог

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Ключові завдання саміту Україна – Балкани — мінімізувати вплив Російської Федерації та заручитися додатковою підтримкою від країн регіону. Таку думку сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович, коментуючи візит президента України Володимира Зеленського до Греції.

“Балкани — це, м’яко кажучи, складний регіон. Насправді там намішано багато всього: і релігійні, і етнічні, і політичні моменти, які дійсно пов’язані так чи інакше з Російською Федерацією. Тому ключове завдання України — це, з одного боку, остаточно мінімізувати вплив з боку Росії, розбити якісь наративи російської пропаганди, яка, до речі, чиниться на офіційному рівні, зокрема, і в країнах, які поки що не входять, наприклад, до Європейського Союзу, але претендують на це входження в майбутньому”, — сказав він.

Фінальний момент, за словами політолога, — заручитися додатковою підтримкою з боку окремих країн у військово-технічному, політичному, економічному плані для України.

“Оскільки цей регіон володіє ресурсами, боєприпасами, які вкрай потрібні для України. І тут є над чим насправді працювати. Є куди розширювати співпрацю, яка нам важлива на сьогодні. Тому дуже правильно, що звернуто увагу саме на цей регіон. Рано чи пізно це мало статися”, — зазначив Рейтерович.

Він акцентував, що Україна якраз має набір аргументів, які можуть бути представлені лідерам країн, що представляють цей регіон.

“З точки зору підтримки України, з точки зору протидії російській агресії, яка не тільки на полі бою відбувається. Це важливе уточнення. Вона відбувається, зокрема, і в цьому регіоні. Росія там мала свої певні інтереси. Нас це не дивує, але ще дивує деяких європейців. Вони носили від початку відверто деструктивний характер. У нас з’явилася додаткова можливість це донести. Я думаю, що тут проблем не буде. Президент дуже чітко розповідає, чого варто очікувати від РФ, і що, якщо Росію не зупинити в Україні, то, в принципі, вона рано чи пізно знову-таки зверне свій погляд на цей регіон, але це явно не призведе до поліпшення економічної, політичної та якоїсь іншої ситуації”, — вважає Ігор Рейтерович.

Читайте також: Греція візьме участь у тренуванні українських пілотів на F-16, — Зеленський

Нагадаємо, під час робочого візиту до Грецької Республіки президент України Володимир Зеленський сьогодні, 21 серпня, провів зустріч із президенткою Греції Катеріною Сакелларопулу. А також глава держави зустрівся із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Прямий ефір