Греція візьме участь у тренуванні українських пілотів на F-16, — Зеленський

Володимир Зеленський і Кіріакос Міцотакіс. Фото: president.gov.ua

Під час робочого візиту до Грецької Республіки сьогодні, 21 серпня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Про це повідомили в Офісі президента України, інформує FREEДОМ.

Президент України поінформував прем’єр-міністра Греції про ситуацію на фронті, нещодавні ракетні удари Росії та можливості Сил оборони з відновлення безпеки й цілісності нашої держави. Володимир Зеленський передав інформацію про оборонні потреби української армії для прискорення завершення війни.

“Сьогодні ми маємо важливий результат для авіаційної коаліції: Греція візьме участь у тренуванні наших пілотів на F-16. Дякую за цю пропозицію”, — сказав глава Української держави.

Сторони також обговорили ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема загрозу, яку Росія створила для портів, свободи мореплавства і для продовольчої безпеки всього світу.

“Україна створила альтернативний “зерновий коридор” у Чорному морі, він може працювати. Але, щоб його робота була стабільною, ми потребуємо посилення повітряного щита саме для Чорноморського регіону, зокрема для нашого міста Одеси. І це може бути історичний внесок Греції у загальноєвропейську безпеку, якщо ви допоможете нам із захистом саме чорноморської акваторії. І щодо систем ППО — я запропонував варіанти, як це можна зробити”, — повідомив президент.

Він також відзначив важливість того, що грецькі компанії готові брати участь у транспортуванні українського зерна.

Під час переговорів сторони приділили увагу програмі шефства над регіонами й містами України, які потребують відновлення після російських ударів чи бойових дій, у межах якої Греція могла б зосередитися на допомозі у відновленні Одеси.

Крім того, як повідомив Володимир Зеленський, Україна й Греція продовжать роботу на двосторонньому рівні щодо безпекових гарантій для нашої держави в межах Спільної декларації G7, до якої приєдналася Грецька Республіка.

Президент висловив подяку Греції за підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави.

“Я дуже ціную підписання вами, пане прем’єр-міністре, декларації щодо підтримки української євроатлантичної інтеграції. Це дуже потрібний сигнал — сигнал, що Греція прагне миру так само як і ми. Ми всі в Україні прагнемо справедливого миру”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: Коли Україна отримає F-16: підсумки візитів Зеленського у Нідерланди, Швецію та Данію обговорюємо з експертами

Нагадаємо, Україна отримає від Данії 19 винищувачів F-16, а Нідерланди передадуть 42 літаки F-16.

Прямий ефір