З боку НАТО слабка реакція на провокації Росії та Білорусі, — політтехнолог

Провокації за участю бойовиків ПВК “Вагнер”, які перебувають у Білорусі, у бік європейських країн будуть обов’язково. Тільки не провокації зі стрілецькою зброєю в обмундируванні “вагнерівців”, а в межах міграційної кризи. Таку думку в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ висловив політтехнолог Борис Тизенгаузен.

“Лукашенко вже кілька років “кошмарить” своїх сусідів, зокрема Польщу, мігрантами. Є спецрейси, які їх на Близькому Сході збирають, відбувається агітація, потім їх привозять до Білорусі, у супроводі білоруських силовиків доставляють до кордону, де вони намагаються влаштовувати якісь заворушення, хтось проникає в Європу. Придумав Лукашенко таку проблему, яку він створює. Якщо говорити в цифрах, то за один рік це близько 19 тис. випадків, це пристойно. Але, судячи з усього, ставки потрібно піднімати і цього вимагає Путін від Лукашенка. Мігранти з палицями і камінням, які нападають на польських прикордонників, — слабенько, потрібно щось серйозніше. І тут з’являються “вагнерівці””, — сказав він.

За словами політтехнолога, не виключено, що саме “вагнерівці” можуть координувати, переодягаючись, зокрема в мігрантів, більш чітко проникнення через польський кордон, напад на польських прикордонників.

“Не виключаю, що якусь умовно саморобну стрілецьку зброю може бути використано. Тобто підвищення градуса проблеми. І Лукашенко ж не дарма на зустрічі з Путіним зронив фразу, що нібито він стримує “вагнерівців”, вони збираються піти на екскурсію до Варшави і Жешува. Я розмовляв зі своїми польськими друзями з сенату, і питав їх про те, як діятимуть, якщо вони пролізуть? Вони сказали, що діятимуть максимально жорстко. Плюс потрібно враховувати, що зараз у Польщі активний виборчий період”, — каже Тизенгаузен.

Разом із цим, акцентував він, є дуже неприємний момент і нюанс.

“Польща як член НАТО провалила іспит. Йдеться про два білоруські вертольоти, які перетнули повітряний простір, і їм нічого не було. Тобто Путін із Лукашенком, які, я впевнений, усвідомлено цю провокацію здійснили, зрозуміли, що ось вони ж на міцність рухають ці кордони — коли, де там НАТО вже реагуватиме? Вертольоти перетнули — ну, гаразд. До речі, у Польщі владу добряче сварять за те, що вони не вчинили як Ердоган свого часу, який збив російський військовий літак, що перетнув його повітряний простір. Тому, повертаючись до “вагнерівців”, у них зараз величезна кількість роботи. Я сумніваюся, що їм не заплатять, тому що зараз активна фаза нових переворотів в африканських країнах за допомогою РФ і “вагнерівців”. Там купа роботи, на Близькому Сході, в Сирії. І будуть обов’язково робити провокації з території Білорусі”, — вважає політтехнолог.

Він зазначив, що Польща не просто так направила 10 тис. військових до білоруського кордону.

“І зараз триває розмова про те, щоб закрити взагалі з боку країн Балтії та Польщі в’їзд на територію Білорусі. Тому що “вагнерівці” (півтори або дві сотні) з’явилися в районі Сувалкського коридору. Це вкрай важлива ділянка 95 км між Калінінградською областю і Білоруссю і з двох боків вона затиснута Польщею і Литвою. Якщо Путін раптом якусь гидоту почне в одній із балтійських країн, то блокування Сувалкського коридору фактично відрізає країни Балтії від партнерів по НАТО. Тобто багато нюансів, багато нехороших моментів”, — каже Тизенгаузен.

Також, уточнив він, і ще реакції не було, коли російські літаки в небезпечну близькість підходили до американських безпілотників.

“І один із них упав і росіяни його підняли, і в цьому теж велика проблема, що вони тепер мають доступ до певних технологій. Вони або Іран, який буде його потім розбирати. Загалом, купа таких ввідних, і доволі слабка реакція з боку блоку НАТО на російські та білоруські провокації”, — резюмував Борис Тизенгаузен.

Читайте також: Країни Балтії озброюються через загрози з боку Росії та Білорусі — подробиці

Нагадаємо, як повідомив старший радник Світлани Тихановської Франак Вячорка, на території Білорусі перебувають 4 500 найманців ПВК “Вагнер”, немає свідчень того, що вони залишають країну.

Прямий ефір