Історія з неприїздом на саміт БРІКС — індикатор того, що Путін стає токсичним, — політолог

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

У міждержавному об’єднанні БРІКС Росія відходить на другий план, домінує Китай, а президент РФ Володимир Путін стає токсичним. Про це сьогодні, 21 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи інформацію CNN, що Путін не полетить на саміт БРІКС, який має відбутися цього тижня в ПАР.

“Уся ця ситуація дуже показова. Адже йдеться про організацію, де Росія була одним із фундаторів, творців. І раніше вона відігравала провідну роль у цій організації. А зараз Китай. Дуже помітно все. Китай домінує — у Шанхайській організації співробітництва (ШОС), у БРІКС. Росія відходить на другий план. А історія з неприїздом Путіна взагалі стала лакмусовим папірцем, індикатором того, що Путін стає токсичним”, — сказав він.

Політолог нагадав, що ПАР є учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), тобто вона має підтримувати все, що робить МКС. І після виданого МКС ордера на арешт Путіна виникла дуже двоїста ситуація.

“Навіть у Росії змушені були визнати, і публічно про це говорили їхні Telegram-канали (не пропаганда) і деякі більш незалежні джерела, що було прохання з боку керівництва ПАР, щоб приїхав не Путін, а хтось інший, Лавров, наприклад, як міністр закордонних справ. До речі, це звична ситуація, торік на саміт “Великої двадцятки” до Індонезії теж Путін не приїхав, приїхав Лавров. І зараз, з одного боку, і ПАР посилала сигнали, що Путін буде недоречний, це буде дуже суперечлива ситуація, тому що ПАР заграє і з Китаєм, і з Росією, але зберігає активні стосунки зі США, взагалі з країнами Заходу. Тому Путіну сказали: “Давайте, краще не приїжджайте”. Нехай у м’якій формі, але це був сигнал про те, що він недоречний”, — розповів Фесенко.

На його думку, і сам Путін боїться їхати в ПАР.

“До речі, досі немає підтвердження приїде чи ні Путін до Туреччини. Зустріч з Ердоганом уже анонсована на кінець серпня, але турки хочуть, щоб Путін приїхав до них, а Путін не дає підтвердження. І теж, мабуть, страхи є. Страх Путіна, не тільки його токсичність, яка призводить нехай до непрямої, але ізоляції на міжнародній арені, а часто це і пряма ізоляція. Але є ще й інший бік цієї медалі — страхи самого Путіна. Він боїться їздити за кордон. Від моменту оголошення ордера МКС Путін жодного разу не з’їздив за кордон. Ось конкретний наслідок дії МКС і якісно нового етапу в ізоляції Путіна, у появі його токсичності”, — підсумував Володимир Фесенко.

Читайте також: Глобальний Південь може змусити Москву припинити війну — розбір політиків та експертів (ВІДЕО)

Нагадаємо, 19 липня стало відомо, що президент РФ Володимир Путін не поїде на саміт країн БРІКС (союз п’яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР та ПАР). Саміт відбудеться у Південно-Африканській Республіці (ПАР) у серпні. Путін виступить у форматі відеоконференцзв’язку. Представлятиме РФ особисто глава МЗС Сергій Лавров. ПАР є однією зі 118 країн-учасниць Римського статуту і мала б заарештувати Путіна за ордером МКС, якби він приїхав на саміт.

Прямий ефір