Кремлю вдалося політично дуже послабити Навального, — Курносова

Олексій Навальний. Фото: ukrinform.ua

За три роки після отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального від його потужної організації практично нічого не лишилося. Але пов’язане це не зі спробою його вбивства, а з ув’язненням. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявила російська політична аналітикиня та головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова.

Вона наголосила: бути головним опозиціонером небезпечно. Якщо з такою людиною щось трапляється, це стає надто великим ударом по опозиції.

“Важливо, щоби був кулак, щоби було багато різних опозиціонерів, щоби неможливо було одного вбити, і тоді все перестає працювати. А вийшло майже так. Навального посадили й уже тієї мережі, яка існувала ще на момент його висування у президенти — штаби, ціла мережа, найпотужніша організація — цього нічого немає. Чому великі акції протесту (до третьої річниці отруєння Навального, — ред.) відбулися за кордоном? Тому що багато хто виїхав у еміграцію. І в цьому сенсі, звісно, політично Кремлю вдалося послабити Навального дуже сильно. Але не отруєнням, а посадкою”, — прокоментувала гостя ефіру.

За її словами, прихильники Навального, які залишилися на волі, не готові ані до яких об’єднавчих процесів, а як контактувати з самим опозиціонером, незрозуміло. Виникають питання, хто пише тексти, які з’являються у соціальних мережах від імені Навального.

“Навальний написав маніфест, у якому зізнається у ненависті до Єльцина, Гайдара, Чубайса, а не до Путіна, який веде злочинну війну в Україні. І, звичайно, якби зв’язок з ним був, а тим більше якби Навальний був на волі, можна було б це питання йому поставити. А зараз не можна. Зараз він просто пише, це падає, як листочки паперу, які кладуть у пляшку та відправляють у воду. Вона спливла, а звідки спливла, невідомо”, — зазначила Ольга Курносова.

Нагадаємо, російський опозиціонер Олексій Навальний, якого 20 серпня 2020 року отруїли співробітники ФСБ, перебуває у в’язниці з 2021 року за звинуваченнями в нібито шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду. 4 серпня 2023 року суд виніс йому новий вирок — 19 років колонії особливого режиму у справі про “екстремізм”. Умови перебування в такій колонії мало чим відрізняються від довічного ув’язнення.

Прямий ефір