В Росії не були готові до війни дронів і опору України, — Яковенко

Ігор Яковенко. Фото: espress.tv

З кінця холодної війни Росія готувалася до нового протистояння зі Сполученими Штатами, накопичувала дальнобійну зброю, включаючи міжконтинентальні ракети. Проте, почавши повномасштабну агресію проти України, вона не передбачила ефективне використання українською стороною дронів. Про це сьогодні, 20 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ російський соціолог, журналіст і публіцист Ігор Яковенко.

“Була певна кількість міжконтинентальних ракет, підводні човни з атомною зброєю, а що таке безпілотник, з’ясувалося тільки недавно. Ну, були якісь іграшки коптери, якими щось фотографували, розглядалися вони як варіант повітряного змія, така іграшка в магазині. Тепер же з’ясувалося, це сьогодні мало не основна зброя”, — сказав він. 

За його словами, російські окупанти не були готові, наприклад, до використання в акваторії Чорного моря морських бойових дронів.

“Виявилося, що протистояти цій зброї абсолютно немає можливості. А Україна, володіючи незмірно меншими ресурсами і людськими, і матеріальними, просто більш винахідлива. Тобто, з’ясувалося, що морські надводні дрони, вони не знищуються, тому що у зброї, якою зазвичай знищуються кораблі, дуло не опускається так низько”, — зазначив він. 

Крім того, російські системи ППО більшою мірою безсилі і проти дронів, які атакують регіони країни-агресора, каже Яковенко. 

“Вони готувалися до війни зі Сполученими Штатами Америки, а з’ясувалося, що воювати доводиться з Україною, яку взагалі не сприймали як потенційного суперника”, — підсумував Ігор Яковенко.

Читайте також: Флот Росії під прицілом: атаку морськими дронами російських кораблів обговорюємо з експертами

Раніше військовий аналітик Іван Ступак заявив, що протиповітряна оборона РФ виявилася слабким місцем, оскільки не здатна захистити навіть Москву.

Прямий ефір