Які цілі в Криму легітимні для ЗСУ, пояснила правозахисниця

Наслідки вибуху на Керченському мосту 17 липня. Фото: t.me/vanek_nikolaev

Ті удари, які по окупованому Росією Криму вже були нанесені українськими військовими, що ми називаємо “бавовна”, чітко говорять про те, що Україна веде конвенційну війну, чітко дотримується норм міжнародного гуманітарного права. Усі атаки на Кримському півострові були зроблені чітко по військових цілях. Про це сьогодні, 20 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала очільниця “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник.

“Є міжнародне гуманітарне право, яке діє в умовах конфлікту, в умовах війни. І ті удари, які по Криму вже були нанесені, які ми називаємо “бавовна”, чітко говорять — Україна веде якраз конвенційну війну, чітко дотримується норм міжнародного гуманітарного права. І атаки в Криму були здійснені чітко по військових цілях”, — зазначила правозахисниця.

Вона також наголосила, що легітимною ціллю є і незаконно зведений росіянами Кримський (Керченський) міст.

“Той самий міст, який росіяни називають Кримським, якраз є теж легітимною ціллю, оскільки це один із ключових вузлів, яким ведеться логістична підтримка воєнних дій. Переміщається техніка, продовольство, все, що необхідно для військових формувань Росії, які перебувають умовно на півдні. Тому міст теж є легітимною військовою метою”, — сказала Скрипник.

Коли Україна говорить про те, що в неї є можливість досягати певних цілей за допомогою далекобійної зброї, не йдеться про цивільні об’єкти, наголосила гостя ефіру.

“Не йдеться про атаки по багатоквартирних будинках, по певних інфраструктурних цивільних об’єктах. Йдеться саме про військові цілі. Це, передовсім, військові склади. Це можуть бути місця, де дислокується російська армія, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Усе це є легітимними цілями”, — сказала Скрипник.

Водночас правозахисниця нагадала, що Російська Федерація робить усе навпаки: свідомо, навмисно порушуючи міжнародне право, б’є й атакує постійно саме цивільні об’єкти, внаслідок чого гинуть сотні, вже тисячі за весь період війни, мирних українців.

Одна з основних цілей у Криму для ЗСУ, каже Скрипник, — це завжди склади військової техніки, боєприпасів. Їхнє знищення допомагає зменшити підтримку ЗС РФ і, відповідно, можливість вести війну тому чи іншому угрупованню противника.

“Тому, звісно, для людей, які живуть у безпосередній близькості, якщо вони знають, що поруч із ними такий об’єкт, є певні загрози, вони можуть постраждати. Тож важливо не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, якщо, звичайно, вони є. І, якщо відбувається щось таке, чути вибухи, наприклад, необхідно знайти максимально близько прихисток, у якому може бути безпечно в цей час”, — доповнила керівниця “Кримської правозахисної групи”.

Читайте також: Україна атакує лише легітимні цілі, — керівниця “Кримської правозахисної групи”

Раніше авіаційний експерт Валерій Романенко сказав, що зараз Україна здатна завдавати шкоди Кримському (Керченському) мосту за допомогою морських дронів різної модифікації, однак Росія всіляко обороняє опори мосту від ударів.

Прямий ефір