Пів року для навчання льотного складу на F-16 — це нормальний термін воєнного часу, — авіаційний експерт

Валерій Романенко. Скріншот: uatv.ua

США схвалили відправку винищувачів F16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно буде завершено підготовку пілотів. Щоб підготувати українських пілотів, попри мовний бар’єр, необхідно пів року. Таку думку сьогодні, 19 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені Антонова Валерій Романенко.

“Я думаю, що пів року для навчання льотного складу на F-16 — це нормальний термін воєнного часу, який максимально скорочений. Якщо взяти стандартний термін, який американці дають для словацьких і болгарських льотчиків, які зараз переозброюються на F-16 — це 30 місяців. У п’ять разів більше. Тому за цей час цілком наші льотчики зможуть освоїти ці літаки, освоїти їхнє озброєння і відпрацювати практику польотів у парі, четвірці та трішки постріляти, і звикнути використовувати їхнє озброєння та обладнання”, — сказав він.

У навчанні льотчиків окремою проблемою є мовний бар’єр, оскільки все обладнання на винищувачі F-16 працює англійською мовою, зазначив експерт.

“Мовна проблема, як і раніше, гостра. Я думаю, що члени коаліції, особливо Велика Британія, дозволять нашим льотчикам вчити мову в мовному середовищі. Це буде швидше і надійніше. Обладнання на борту працює англійською мовою”, — резюмував він.

Читайте також: Доведеться перейти на якісно новий рівень — це буде квантовий стрибок, — Романенко про навчання українських пілотів на F-16

Прямий ефір