На фронті — 15 бойових зіткнень, на ТОТ перестрілялися “кадировці” з дагестанцями — зведення Генштабу ЗСУ

Иллюстрация: pixabay.com

Перестрілка між загарбниками з десятками вбитих та поранених сталася у тимчасово окупованому селищі Михайлівка Запорізької області. На фронті за минулу добу — 15 бойових зіткнень. Про це сьогодні, 15 серпня, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні, інформує FREEДОМ.

Протягом минулої доби російська армія завдала 14 ракетних та 72 авіаційних ударів по території України, а також здійснила 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Ще уточнюються наслідки сьогоднішньої атаки по Україні. У Генштабі тим часом попереджають, що ймовірність завдання нових ракетних та авіаційних ударів залишається високою.

Оперативна ситуація на напрямках станом на ранок наступна:

на Волинському та Поліському — без суттєвих змін;

на Сіверському та Слобожанському противник завдав авіаційних ударів в районах двох населених пунктів Сумської області, обстріляв ще 25 у прикордонні Чернігівської, Сумської та Харківської областей;

на Куп’янському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів в районах трьох населених пунктів Харківської та Луганської областей, артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів Харківщини;

на Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області, під вогнем російської артилерії перебували понад 25 населених пунктів Донеччини;

на Бахмутському напрямку ворог бив з авіації в районах двох населених пунктів, від артобстрілів постраждали 25;

на Авдіївському напрямку росіяни завдали авіаційного удару в районі Авдіївки, під артилерійським вогнем перебували 5 населених пунктів;

на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі міст Мар’їнка та Красногорівка Донецької області. Ворог завдавав авіаударів у районі двох населених пунктів, обстріляв понад 10 на цьому відтінку фронту;

на Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах чотирьох населених пунктів, зокрема Урожайного, понад 10 зазнали артилерійських обстрілів;

на Запорізькому напрямку росіяни вдарили з авіації по Новоданилівці Запорізької області, від артобстрілів потерпали понад 20 населених пунктів регіону;

на Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Ольгівки Херсонської області, обстріляв з артилерії понад 20 населених пунктів на правобережжі.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Українська авіація протягом минулої доби завдала одного удару по пункту управління, семи — по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та три — по зенітно-ракетних комплексах противника. Також українські захисники знищили ворожий ударний гелікоптер Ка-52. Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ за цей час уразили два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, три артилерійських засоби на вогневих позиціях та одну станцію радіоелектронної боротьби (РЕБ) противника.

Українські військові мають нові дані щодо прихованої мобілізації на тимчасово окупованій території (ТОТ), що її загарбники проводять для поповнення втрат.

“У місті Старобільськ Луганської області окупаційна псевдовлада зобов’язала усіх чоловіків на державних підприємствах пройти медичну комісію та стати на військовий облік”, — проінформували в Генштабі ЗСУ.

Також московський режим продовжує незаконну інтеграцію населення тимчасово окупованих територій України до свого культурно-освітнього простору.

“Російська окупаційна адміністрація організувала навчальний процес за російською програмою, відкривши школу в Бехтерах Херсонської області, де зобов’язала навчатися дітей з населених пунктів Облої, Тендрівське, Збур’ївка та Новочорномор’я. З метою примусу учнів до навчання в школі за російською програмою батьків залякують адміністративною відповідальністю за пропуски навчального процесу”, — йдеться у повідомленні Генштабу.

Окрім того, з’явилися подробиці перестрілки між окупантами в населеному пункті Михайлівка Запорізької області.

“Під час знімання російськими пропагандистами ролика за участю високопоставленого кадирівського командира сталася словесна суперечка між “кадировцями” та дагестанцями, під час якої обидві сторони конфлікту відкрили один по одному вогонь зі стрілецької зброї. Під час сутички одному з окупантів було завдано поранення несумісні з життям, що призвело до відкритого протистояння між підрозділами із застосуванням гранатометів, гранат та стрілецької зброї. Внаслідок бойового протистояння, успіх в якому отримали дагестанці, з обох сторін зафіксовано понад 20 вбитих та 40 поранених окупантів. Командира кадирівського підрозділу покарали відправленням на передові позиції”, — розповіли в Генштабі.

Нагадаємо, Російська Федерація вдалася до чергової масованої повітряної атаки по Україні сьогодні вночі, 15 серпня. Під ударами було кілька регіонів, серед яких Львівська, Волинська, Дніпропетровська, Хмельницька області.

Прямий ефір