Україна переможе і без F-16, але якою ціною, — Криволап

Костянтин Криволап. Фото: rbc.ua

Українським пілотам для навчання на літаках F-16 знадобиться 4-5 місяців, проте Захід не поспішає з поставками винищувачів. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

За його словами, існує кілька завдань авіації під час ведення тактичних операцій.

“Перше: придушити системи ППО і РЕБ для того, щоб можна було зайти в зону ураження. Друге: доставити великий тоннаж вибухівки у вигляді авіабомб, у вигляді керованих і некерованих ракет, усе те, що руйнуватиме оборону противника. Після цього треба спокійно, надійно повернутися для того, щоб заправитися паливом і новим озброєнням. Якби в нас були ракети, скажімо, типу ATACMS, то частину цих завдань можна було б вирішувати за допомогою цих ракет. І тут не треба навчати льотчиків, не треба вивчати технічну англійську мову додаткові чотири місяці разом із науковим комунізмом, історією КПРС. Тут просто бери, став і пускай”, — зауважив Криволап.

Він звернув увагу, що проведення розвідки зараз взяли на себе безпілотники.

“Крім того, самі по собі безпілотники завдають досить великої шкоди всім бронетанковим і піхотним з’єднанням, тому частково завдання необхідної авіаційної підтримки можна вирішувати дещо іншими методами. Але жодна операція НАТО, жоден статут НАТО, жодна методика ведення бойових дій НАТО не передбачає повної відсутності авіаційної підтримки”, — наголосив авіаційний експерт.

Криволап вважає, що без авіації зараз нормальні люди не воюють.

“Але українці вони не зовсім нормальні люди. Це ж люди, які воюють за свою територію, за свою країну, за свою сім’ю, за своїх рідних, близьких. Тому ми, безумовно, переможемо і без F-16, але якою ціною? Ось це питання”, — додав він.

Читайте також: До пілотів F-16 висуваються високі вимоги — деталі від військового експерта

Нагадаємо, якнайшвидше дати Україні ракети Taurus і ATACMS закликали союзників в українському МЗС. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пообіцяв, що ЗСУ використовуватимуть ракети великої дальності тільки по території України.

Прямий ефір