Ситуація в Нігері: ЄС погрожує санкціями, а ЕКОВАС готова ввести війська

Нігер і Нігерія. Ілюстрація: Google Maps

Із закликом врятувати життя поваленого президента Нігеру до Сполучених Штатів та інших країн звернулися друзі та прихильники Мохамеда Базума. Наразі його разом із сім’єю утримують у неосвітленому підвалі президентського комплексу. Президент і члени його сім’ї не отримують продуктів, у них немає засобів для приготування їжі. Про це агентству Associated Press повідомив посол Нігеру в США. Він щодня спілкується із затриманим лідером. У суботу викрадачі вперше дозволили лікарю відвідати сім’ю і принесли трохи їжі, повідомляє FREEДОМ.

Мохамед Базум не з’являвся на публіці з 26 липня, коли військові машини заблокували ворота президентського палацу і сили безпеки оголосили про захоплення влади. США, ООН, інші держави та організації неодноразово висловлювали занепокоєння щодо погіршення умов утримання поваленого лідера Нігеру та попереджали хунту про відповідальність за статки президента та його сім’ї.

Європейський Союз знову засудив переворот у Нігері та підтримав зусилля Економічної спільноти західноафриканських держав щодо розв’язання кризи (ЕКОВАС). Країни ЄС також готові запровадити новий режим індивідуальних санкцій проти лідерів хунти. Про це йдеться в заяві верховного представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля

“Європейський Союз повністю підтримує зусилля ЕКОВАС і готовий підтримати їх, зокрема шляхом встановлення нового режиму індивідуальних санкцій. ЄС знову засуджує незаконне затримання президента Базума і його сім’ї та хотів би висловити свою глибоку заклопотаність у зв’язку з погіршенням умов їхнього утримання під вартою, яке триває і викликає тривогу. Євросоюз знову закликає до їхнього негайного і беззастережного звільнення. Зіткнувшись із кризою в Нігері, ЄС і надалі надаватиме гуманітарну допомогу і залишатиметься на боці народу країни, особливо в його прихильності до прав людини”, — заявив він.

Країни ЕКОВАС ухвалили рішення направити війська до Нігеру, щоб відновити в країні конституційний порядок. У столиці Нігерії Абуджі 10 серпня відбулася зустріч лідерів цих країн. До цієї дати сплив тижневий ультиматум, висунутий ними організаторам військового перевороту. Керівники держав також підкреслили рішучість зберегти всі варіанти мирного вирішення кризи.

“Начальники штабів проведуть ще кілька конференцій для остаточного уточнення питань, але в них є згода глав держав на якнайшвидший початок операції з військової інтервенції в Нігер”, — повідомив президент Кот-д’Івуару Алассан Ваттара.

Терміни проведення військової операції та її деталі поки залишаються незрозумілими. Глава ЕКОВАС і президент Нігерії Бола Тінубу після зустрічі сказав, що ще не все втрачено для мирного врегулювання, для відновлення демократії та стабільності. Водночас він заявив, що жодні опції не знято з порядку денного, зокрема використання сили як крайнього заходу. Раніше Економічна спільнота країн Західної Африки оголосила, що призупиняє фінансову допомогу Нігеру, а також запроваджує заборону на пересування і заморожує активи учасників заколоту, членів їхніх родин і всіх, хто погоджується брати участь в інститутах, створених хунтою.

Читайте також: Відволікти від війни в Україні та посилити свій вплив у світі: як Росія використовує держпереворот у Нігері (ВІДЕО)

Нагадаємо, політолог Ігор Рейтерович вважає, що ПВК “Вагнер” може зайти в Нігер.

Прямий ефір