Кількість випадків насильства в РФ зростатиме — влада проводить через “м’ясорубку” війни величезну частину населення, — Полозов

Микола Полозов. Фото: Facebook

У Росії значно зросла кількість убивств та інших злочинів, про що свідчать дані МВС РФ. Чи не щотижня з’являються повідомлення про п’яні бійки та інші конфлікти за участю військовослужбовців. Російське МОЗ припускає, що зростання насильства на побутовому рівні може бути пов’язане з посттравматичними розладами, до яких схильні люди, які повернулися з війни. І кількість таких випадків зростатиме, адже російська влада проводить через жахи війни величезну частину населення. Про це в ефірі телеканалу  FREEДОМ сказав російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

“Очевидно, що кількість таких випадків зростатиме, тому що через “м’ясорубку” війни російська влада проводить величезну кількість людей. І ті, хто в ній уціліли, повертаються і, безумовно, страждають на різні розлади, зокрема посттравматичні, а це впливає на їхню поведінку. Вона стає більш делінквентною. Тобто люди, скажімо так, із більшою ймовірністю потрапляють у різні неприємні історії, де або вони застосовують насильство, або є жертвами, найчастіше спровокованими своїми діями насильства щодо себе”, — зазначив адвокат.

Щодо того, чи розуміють самі росіяни причини зростання кількості розправ і вбивств у країні, Полозов зазначив, що лише незначна частина суспільства має критичне мислення і всі ці події пов’язує з війною, розв’язаною Путіним.

“Інше питання в тому, що здебільшого ці люди або витіснені за межі Росії, або залишаються в РФ, але абсолютно атомізовані — не можуть об’єднуватися, не можуть якимось чином протистояти цьому, бувши такими пасивними спостерігачами”, — каже правозахисник.

Водночас він наголосив, що у значної частини населення РФ досі жодного розуміння щодо того, що йде війна, і вона стосується кожного, немає.

“Вони вважають, що це абсолютно якась історія влади. Це в Путіна якісь справи, це в Путіна якась війна. І навіть прольоти безпілотників у тій самій Москві вже стає якоюсь буденністю, до цього звикають”, — доповнив Полозов.

У цьому сенсі низька емоційна чутливість росіян, каже правозахисник, якраз дає змогу владі РФ більш успішно маніпулювати населенням.

“Власне, і зростання насильства для влади не є жодною небезпекою. Це проблема росіян. Але поки що це поодинокі випадки, які не стосуються значної частини населення”, — зазначив Полозов.

Читайте також: Як за Сталіна: у РФ порушують одну справу про держзраду на день (ВІДЕО)

Раніше Полозов сказав, що тиск путінського режиму на росіян посилюватиметься і розширюватиметься, а крім незгодних, під прицілом силовиків — звичайні люди.

Прямий ефір