РФ краде українських дітей: перевиховання починає зі стирання ідентичності — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Російська Федерація масово записує незаконно вивезених з України дітей до мілітаристських організацій і проводить із ними пропагандистську роботу. Про це в інтерв’ю медіа “Інформатор” розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. За його словами, Росія намагається стерти національну ідентичність депортованих дітей, інформує FREEДОМ.

У виховній програмі російських кадетських корпусів написано, що “ідеал особистості дитини повинен укорінюватися в духовних і культурних традиціях російського народу”. Саме в цих закладах розміщують і перевиховують дітей, яких російські окупанти вивозять із тимчасово окупованих Росією територій України. 

Кадетськими корпусами та академіями завідує Слідчий Комітет Росії — репресивний орган у структурі путінського режиму. 

З початку повномасштабної війни Росії проти України, Слідком взяв на себе завдання перевиховання українців на лояльних до режиму громадян.  

“У росіян така чітко сформована, як я вже сказала, геноцидна політика. Їм потрібно поповнити українськими дітьми ряди своєї нації. Плюс вони роблять одразу все для того, щоб діти залишилися там, — їх максимально русифікують. Одразу в них відбувається дуже потужна індоктринація. Діти отримують навіть уроки мілітаризації для того, щоб потім повернутися в Україну у складі російської армії у вигляді окупантів”, — акцентувала Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

Депортація дітей з метою нав’язування їм іншої національної ідентичності є однією з ознак геноциду, згідно з Женевськими Конвенціями. 

Росія — серед підписантів цього документа, тому ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт Володимира Путіна та уповноваженого при президентові Російської Федерації з прав дитини Марії Львової-Бєлової — логічний і передбачуваний. 

За словами правозахисників, рішення Гаазького суду підштовхнуло Кремль до зміни тактики депортації дітей.

“На сьогодні діє так званий пілотний проєкт, який передбачає приєднання до бази даних сиріт з окупованої території Луганської області до Всеросійського банку даних дітей сиріт. Це, по суті, така інформаційна система, яка містить фотографії, дані про дитину, її персональні”, — зазначила директорка ГО “Східна правозахисна група” Віра Ястребова.

Тепер росіяни просто в системі можуть обрати незаконно депортовану з України дитину. Кремль змінив її для того, щоб Україні та міжнародним організаціям було складніше довести причетність Москви до злочину. 

Таким чином, відстежити місце розташування дитини і повернути її додому стає складніше, адже в базі вона значиться як сирота з Ростова або Воронежа. Крім того, це дає змогу російській владі посилатися на таємницю усиновлення. 

“Усиновлення це, в принципі, складніша процедура. Це судова процедура і, відповідно, вона оточена певними нормами, що забороняють її публічність. Ба більше, батьки можуть у принципі законно приховувати від дитини той факт, що її всиновлено, змінюючи дані про неї, замінювати свідоцтво про народження тощо. Тому, коли ми говоримо про всиновлення, там дуже важко встановити, скільки їх відбулося, а потім встановити тих дітей, які були усиновлені”, — пояснила правова аналітикиня ГО “Центр прав людини “ZMINA” Онисія Синюк.

За даними державної платформи “Діти війни”, Україна поіменно встановила 19 546 дітей, незаконно депортованих Росією. Але реальна кількість наразі невідома. 

За словами офіційних представників України, йдеться про сотні тисяч вкрадених українських дітей. Російська Федерація офіційно заявляє про 747 тисяч, але в Києві цю кількість вважають завищеною в кілька разів.

Читайте також: Потрібні посередники: чи реальні переговори між Києвом і Москвою щодо питання депортованих до Росії дітей

Як повідомлялося, у рамках 9 рятувальних місій організація “Врятуємо Україну” (Save Ukraine, “Сейв Юкрейн”) уже повернула в Україну 141 дитину. 

Прямий ефір