Зміна іміджу чи двійники: експерти обговорили різке перевтілення Путіна

Володимир Путін. Фото: ap.org

Останнім часом поведінка президента Російської Федерації Володимира Путіна різко змінилася.

Раніше він намагався уникати людей, а з підлеглими вважав за краще зустрічатися за багатометровим столом. Однак тепер Путін все частіше виходить на публіку.

Зміна поведінки Путіна

Російські Telegram-канали, близькі до Кремля, пишуть, що останнім часом було вирішено активізувати поїздки Володимира Путіна по Росії. Адміністрація президента нібито попросила керівництво регіонів скласти план заходів, які міг би відвідати Путін у наступні кілька тижнів.

Так, у Кронштадті Путін вийшов поспілкуватися з людьми та навіть дозволив з ним обійнятися і зробити фото деяким охочим. А в місті Дербент (Дагестан) він наблизився до натовпу і потиснув деяким руки.

Там російський президент зустрівся з дівчинкою, яка нібито розплакалася через те, що не змогла побачити Путіна під час його нещодавнього візиту до Дагестану. Тож дитину з мамою привезли до Кремля, подарували по букету, повели на екскурсію до кабінету президента і пригостили чаєм.

Крім цього, Путін відвідав окуповані Крим і Маріуполь, де зустрічався нібито з місцевими жителями, а також захоплені Росією території Херсонської та Луганської областей, де провів зустрічі з військовими.

У червні Путін виступив на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, а також провів зустріч із російськими “воєнкорами”.

Варто зазначити, що ще не так давно президент РФ відмовлявся підпускати до себе людей, відгороджувався від них довгим столом, а перед зустріччю змушував перебувати на карантині по два тижні та по кілька разів складати тест на COVID-19.

Прессекретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що Путін нібито пішов проти наполегливих рекомендацій експертів і ухвалив тверде рішення взаємодіяти з натовпом, тому що нібито не міг відмовити цим людям і не привітати їх. Але експерти вважають, що навряд чи Путін думав про бажання народу.

“Він це робить насамперед для того, щоб підкреслити свою дієздатність, свою близькість до народу і підтримку з боку народу. Путін остаточно вирішив іти на вибори. Якщо ще до початку широкомасштабної війни проти України і розглядався якийсь варіант із наступником, то зараз він від цих варіантів відмовився”, — сказав політолог Ігор Рейтерович.

При цьому, багато хто вважає, що президент РФ має двійників, які замість нього відвідують міста і різні заходи. Так, у червні Путін одночасно проводив засідання Ради безпеки РФ і покладав квіти до Могили невідомого солдата в Олександрівському саду. Про це повідомив колишній депутат російської Держдуми Віктор Алксніс.

Він зазначив, що засідання Радбезу розпочалося 22 червня об 11:55 за московським часом. Але вже о 12:15, тобто через 20 хвилин, російський президент нібито взяв участь у покладанні квітів до Могили невідомого солдата в Олександрівському саду на честь Дня пам’яті та скорботи.

“Цих 20 хвилин могло вистачити тільки на дорогу від резиденції в Кремлі до Олександрівського саду. Можна було б припустити, що засідання Радбезу продовжилося після покладання квітів. Але вже о 13:05 Путін відвідав Музей Перемоги, а о 14:50 у нього відбулася зустріч із прем’єр-міністром, главою МЗС Катару Мухаммедом Аль Тані”, — написав ексдепутат Держдуми РФ.

Російський юрист і блогер Марк Фейгін раніше також стверджував, що Путін дійсно має двійників, однак вони потрібні для виконання оперативної функції.

“Це не секрет: вони їздять у машинах як відволікаючі фігури. Звичайно, на одній із машин із прапором рухається двійник, це співробітники ФСО”, — розповів адвокат.

Читайте також: Від карантину до обіймів із натовпом — один заколот: як змінилася поведінка Путіна

Думки експертів

Про те, чому Путін різко змінив імідж, чи справді у президента РФ є двійники, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Михайло Шейтельман, політолог, письменник;
  • Дмитро Попов, психолог, кандидат психологічних наук.

МИХАЙЛО ШЕЙТЕЛЬМАН: Двійників Путіна випускають на 3,5 хвилини

— Дехто не вірить у конспірологію з двома двійниками [Путіна]. Це не конспірологія, це такий прийом, який застосовували всі відомі диктатори.

Ви можете подивитися, як лежить труп Гітлера, який виявили в Берліні 9 травня 1945 року. Є спіймані двійники Саддама Хусейна. І в Путіна, звісно, є такі.

Просто не треба перебільшувати теж. Вони не їздять із державним візитом до Туреччини. Але коли потрібно зняти, помахати рукою, побродити як плішива мавпа по стадіону і сказати пару слів, так його цілком випускають. Я вже помітив: якщо таймер на три хвилини, то дуже часто це буває двійник. Але в цьому немає конспірології. Це технологія.

Єдиний, до речі, з іноземних лідерів, до якого підпускають двійника, це Лукашенко. Їм потрібно показати, що ось цей справжній, ви помітили цей прийомчик? Коли вони його витягли на площу в Кронштадті, людям потрібно було показати, що Путін із народом. Але вже до того моменту перестали вірити, що Путін справжній. Багато хто перестав вірити.

Коли вони випустили з ним поруч спеціально Лукашенка — ну не може ж бути з Лукашенком двійник. Правильно. І тут же у Путіна на площі народ запитав: “Володимире Івановичу, а як же ви приходите до народу, коли у вас же самоізоляція?” Він каже: “Ну що ви, народ важливіший”.

Тобто, це настільки все шито білими нитками, настільки показано, що єдина мета виходу до народу в Кронштадті, щоб показати, що це не двійник. Або ця історія з фразою при Лукашенку, це історія два місяці тому була.

Лукашенко на ґанку в Сочі розмовляє з Путіним. І раптом Путін починає розповідати про озимих: “Ось зараз озимі збирають”. Лукашенко в шоці й каже: “У сенсі, озимі, де?” Путін каже, що тут. “На півдні? А, тоді я пішов”. Лукашенко йде, сідає в машину і їде.

Тобто, очевидно, що двійник почав нести якусь ахінею і Лукашенко пішов. Лукашенко підіграє, це частина його професійної діяльності. Тому, звичайно, він знає, де справжній Путін, а де ні, але до інших лідерів двійника не випускають. Не треба думати, що він переговори веде чи повноваження має. Це вже була б фантастика.

ДМИТРО ПОПОВ: Путін у 2000 році і зараз — це дві різні людини

— На моє глибоке переконання, та людина, яка була у військкоматі, це той самий “бункерний”. Я не впевнений, що його зараз пропагують як оригінала. Це той самий, який виступав на тому засіданні Ради безпеки, що проходило 22 лютого. Ось це був він. Навіщо оригіналу знадобилося зустрічатися з “воєнкорами”, для мене велика загадка, і я хотів зробити виноску.

Я не був упевнений, що “бункерний” не є продовженням тієї людини, яка 2000 року прийшла до влади. На мій погляд, це дві різні людини.

Тепер що стосується того, хто був на економічному форумі. Це був один із клонів, якого я називаю Говорун. Тобто, це людина, яка спроможна багато і наукоподібно говорити, вона спроможна дискутувати, вживати терміни не такі, як там “гумова попа” або ж щось подібне до цього.

Я не бачив, як він обмінювався годинами з дитиною, але я бачив, як Путін слухав вірші військовослужбовця. Причому, там вірш такий дуже такий якийсь на вірш мало схожий. І мені навіть здалося, що військовослужбовець із переляку назвав Путіна на “ти”.

І ось вам був ще один клон, який, на мій погляд, з’явився нещодавно. Цей клон дійсно готовий ручкатися з усіма підряд. Він був у Криму, він був у Маріуполі, він був у Луганську, і він просто катастрофічно нехтує заходами захисту з боку Федеральної служби охорони. Він не пересувається в броньованих автомобілях, він літає на простих, дуже тихохідних Мі-8, він не забезпечений тією охороною, коли, якщо ви пам’ятаєте, у Пітері Путіну тільки один голуб зустрівся на шляху, і той йому честь віддав. Ось цей Путін узагалі всім нехтує.

Насправді це неможливо, виходячи з того, що Путін зараз є дуже серйозною мішенню для великої кількості країн і для великої кількості людей. Але, тим не менш, цей екземпляр це собі дозволяє. І на місці начальника ФСО, і того, хто відповідає безпосередньо за особисту охорону президента Російської Федерації, треба або застрелитися, або повіситися через те, що може трапитися.

Ось ці разючі зміни в їхній поведінці дають змогу припускати дуже з великою часткою ймовірності, що це різні люди.

Той заштатний протокольний офіцер КДБ, який займався перекладанням папірців у НДР, і той, який носив валізи за Собчаком (Анатолій Собчак, колишній губернатор Санкт-Петербурга, — ред.), не може перевтілюватися. І тоді весь його шлях показував, що він не перевтілювався. Він був одним і тим самим.

А дані Путіни всі різні. Ба більше, один із Путіних володіє німецькою мовою, інший, коли чує щось німецькою, робить здивовані очі і просить швидко перекладача, щоб він йому допоміг. Третій Путін розповідає про те, що він служив у морській піхоті. І каже, що, мовляв, я колись служив, ось тоді було те-то. Яка морська піхота?

Якийсь із Путіних зараз взагалі перетворюється на такий дитячий образ. Тобто він дуже пустотливо поводиться, іноді запобігливо, сипле ось цими “гумовими попами”, “хто як обзивається, той сам так і називається”. Цей лексикон — це явно не лексикон президента найбільшої країни у світі, як вони себе вважають. Тобто, це різні люди. 

Читайте також: Зі справжнім Путіним і його двійниками Лукашенко і Ердоган поводяться по-різному, — психолог

Прямий ефір