Німецькі ракети Taurus для України: причини та наслідки можливого рішення пояснив ексглава української зовнішньої розвідки

Taurus. Фото: uk.wikipedia.org

Надходить все більше повідомлень про те, що уряд Німеччини вже найближчим часом може оголосити про постачання в Україну ракет Taurus, здатних вражати цілі на відстані до 500 км. Ухвалення такого рішення може бути свідченням того, що і передача американських далекобійних ракет ATACMS теж не за горами. Адже Берлін у постачанні озброєнь Україні завжди віддає пальму першості Вашингтону. Так було і з танками, і з зенітними ракетними комплексами. Про це сьогодні, 11 серпня, сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“[Федеральний канцлер Німеччини Олаф] Шольц завжди виявляв обережність щодо того, щоб не першим бути на лінії військово-політичного протистояння Росії. Він завжди підстрахувався. Ця політика Шольца була зрозуміла його оточенню. Наразі рішення ухвалюють. І він уже передає дуже ефективні бойові та ракетні системи: танки, БТР, БМП, САУ — цей процес пішов. Поряд з іншими країнами, включно зі США. Це тандем. Але він себе поставив у залежність від американців: американці йдуть, і я йду. Зараз паралельно йшли переговори щодо ATACMS. Відповідно вже є певний позитив у США, і Шольц це відчуває”, — вважає ексглава української зовнішньої розвідки.

Крім того, він вважає, що у питанні передачі Україні Taurus на федерального канцлера посилився тиск усередині Німеччини: більшості у Бундестазі та лобістських груп у військовому секторі.

Маломуж наголосив, що поява в Україні Taurus вплине на ситуацію на фронті.

“Їх застосування, поряд із Storm Shadow, SCALP та ATACMS, дозволить нам знищувати будь-які системи, найпотужніші, у тилу ворога… Чорноморський флот, Керченський міст, вся територія Криму, всі аеродроми, склади, нафтобази повністю накриємо, накриємо всю Запорізьку область — все те, що рухається там у будь-якій точці. Насамперед це, звісно, резерви, танки, БТР, БМП, склади, ракетні системи, нафтобази. Усі укріпрайони, де потрібно пробити в окремому місці, завдавши концентрованого удару — майже пів тонни один заряд… У ворога не буде жодної точки захищеної”, — заявив Микола Маломуж, додавши, що десяток таких ракет рознесли б на друзки угруповання, яке РФ сконцентрувало на Куп’янському напрямку.

Він наголосив, що це створює великі перспективи для наступальних операцій. Головне, щоб така необхідна зброя була передана Україні якнайшвидше і в достатній кількості.

Читайте також: Далекобійні ракети для України: види та характеристики обговорюємо з експертами

Прямий ефір