Будучи спільним ворогом для Варшави і Києва, Москва марно намагається їх посварити, — Фесенко

Президент України Володимир Зеленський із президентом Польщі Анджеєм Дудою. Фото: president.gov.ua

Росія, будучи спільним ворогом для Польщі та України, докладає всіх зусиль, щоб їх посварити. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Він зазначив, що в Польщі є люди, у яких є певні історичні образи щодо України, але це не відображає загальнопольські настрої й політику польської влади.

“Відносини між двома нашими країнами, якщо брати період за останні приблизно 10 років, перебувають на найвищій точці. Зараз, дійсно, між двома нашими країнами дуже сильні партнерські відносини. Не тільки Україна цінує допомогу і підтримку Польщі, яка нам надається під час нинішньої війни. Це і польський тил, через який іде зброя, боєприпаси в Україну. Це і підтримка наших біженців у перші місяці війни, та й зараз там залишається чимало українців. Але поляки дуже добре розуміють, що Україна, українці воюють з Росією не тільки за себе, але й за незалежність і свободу Польщі. Тому в нас дійсно спільний ворог — це те, що нас об’єднує”, — сказав політолог.

Водночас він констатував, що існують конфліктні нюанси, зокрема конкуренція на ринку зерна та інтереси польських фермерів

“Ця проблема не тільки стосується Польщі, але й низки інших східноєвропейських країн. І цю проблему нам, до речі, доведеться ще вирішувати, шукати тут компроміси в процесі нашої європейської інтеграції. А ось самі по собі конфліктні висловлювання окремих польських політиків або чиновників — це скоріше віддзеркалення емоцій, пов’язаних із виборами. Ось орієнтація, знову-таки, на той самий фермерський електорат, на консервативні прошарки польського суспільства, де дотепер ще зберігаються якісь історичні образи за Волинь, за ситуацію, яка була під час і після Другої світової війни. Але зараз нас набагато більше об’єднує, ніж роз’єднує”, — сказав Фесенко.

За його словами, Росія в спробах посварити Україну і Польщу вкидає масу фейків, озвучуючи їх на найвищому рівні.

“Путін намагається вигадувати якісь плани, які абсолютно не відповідають дійсності, якісь теми. Те, що нібито Польща хоче окупувати Західну Україну — нічого подібного немає. Поки що окуповує Росія, і єдиною країною-окупантом, реальним окупантом є Росія, з якою ми воюємо. А поляки якраз нам надають активну підтримку в боротьбі з цією окупацією. А емоції, пов’язані з передвиборчою боротьбою, з різними, скажімо так, передвиборчими позиціонуваннями, я думаю, що пройдуть. Це швидкоплинне. Це прояв, скажімо так, якихось партійних егоїстичних інтересів, які, звісно ж, не впливають на інтереси національні, державні з точки зору позиції Польщі”, — сказав Фесенко.

Він наголосив, що Польща прекрасно розуміє, хто для неї є реальним ворогом, особливо на тлі провокацій з боку Білорусі та Росії.

“Що стосується Білорусі та Росії, як тільки ця тема почала підігріватися, представники Збройних сил України та Польщі провели зустріч, телефонну розмову, де обговорили взаємодію на випадок можливих провокацій з боку Росії та Білорусі. Тобто одна справа — якісь приватні конфліктні прояви, а інша справа — практична взаємодія на всіх рівнях, на рівні військових, на рівні міністрів закордонних справ і на рівні президентів”, — сказав політолог.

Читайте також: Режими Путіна і Лукашенка планують нову міграційну кризу в Польщі — деталі від Желіховського

Нагадаємо, раніше Україна і Польща викликали послів один одного у зв’язку із загостренням суперечки, спричиненої заявою міністра канцелярії президента Польщі та керівника Офісу міжнародної політики Марціна Пшидача про те, що Київ повинен більше цінувати підтримку Варшави у війні з Росією. Пшидач також заявив, що уряд Польщі має захищати інтереси своїх фермерів.

Прямий ефір