Інтерпол майже не реагує на запити РФ: чим загрожують росіянам заочні присуди на батьківщині зараз і в перспективі, відповіла Буракова

Ілюстративне фото: famagusta.new

Росіяни, що виїхали за кордон, яким суди на батьківщині винесли політично мотивовані вироки, майже не ризикують своєю свободою. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Інтерпол практично припинив реагувати на запити Росії про видачу. Водночас коли ці люди зможуть, нічим не ризикуючи, повернутись додому, припустити складно. Про це сьогодні, 8 серпня, заявила російська правозахисниця, засновниця проєкту “Ковчег” Анастасія Буракова у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Інтерпол практично припинив реагувати на запити РФ, особливо щодо статей, яких немає в кримінальних кодексах інших країн. Очевидно, в інших країнах немає статей про фейки про збройні сили РФ з метою дискредитації збройних сил РФ, як і низки інших статей. Російська Федерація намагалася надсилати такі запити до Інтерполу. Але у нас на руках є навіть офіційна відмова: Інтерпол не вносить людей у свої списки у політично мотивованих справах”, — повідомила правозахисниця.

Вона зазначає, що ризик вищий, якщо росіян на батьківщині переслідують за звичайними кримінальними статтями, наприклад, про вандалізм через антивоєнні графіті, також він вищий у тих країнах, де діє міждержавний розшук у межах СНД.

“Трошки більше ризику в країнах, де є міждержавний розшук. Це Казахстан, Киргизстан, Вірменія тощо. Тим, хто має або заочний вирок, або кримінальне переслідування, не рекомендують, звичайно, в такі країни їздити, бо теоретично ризик є. Міждержавний розшук простіший за міжнародний. Міжнародні органи бачать російську репресивну машину, як вона переслідує людей за вираження права на свободу слова, свободу зборів. І, відповідно, підлаштовуються під ситуацію, моніторять реалії правозастосування у Росії”, — коментує Буракова.

Чи зможуть росіяни, яких заочно переслідує батьківщина, безпечно повернутись після падіння путінського режиму, правозахисниця прогнозувати не береться. Оскільки неможливо передбачити, чи не прийде до влади “Путін № 2”.

“Я думаю, якщо буде демократична влада, то, швидше за все, закони та норми, очевидно антиконституційні, скасують насамперед. Якщо недемократична, то, можливо, запровадять нові або смертну кару”, — зазначила вона.

Що стосується короткострокових поїздок росіян, які виїхали додому зараз, Буракова вважає, що це ризик, який неможливо повною мірою передбачити. Людина може спробувати оцінити його самотужки за своїми діями: активність у соцмережах, інші вчинки. Але проблема полягає в тому, що російські репресії не відрізняються логікою.

“Репресивна машина тим страшна, що б’є вибірково та без розбору. Особливо щодо звичайних людей, які не є популярними блогерами чи опозиційними політиками. Куди прилетить, ніколи не вгадаєш”, — підсумувала засновниця “Ковчегу”.

Читайте також: Неугодним у путінській Росії може стати кожен: нові випадки репресій Кремля

Нагадаємо, на думку Анастасії Буракової, масштаб репресій у РФ більший, ніж про це повідомляють. Люди, які потрапили під коток путінських репресій, водночас не пов’язані з політичними структурами та не зверталися до правозахисників, залишаються поза новинним порядком денним. Про їхнє переслідування може стати відомо лише тоді, коли справа дійде до суду.

Читайте також: Що інкримінують незгодним: набір репресивних інструментів путінського режиму прокоментувала правозахисниця

Прямий ефір