Що інкримінують незгодним: набір репресивних інструментів путінського режиму прокоментувала правозахисниця

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Набір репресивних інструментів у путінського режиму великий. Незгодним інкримінують як нові винятково репресивні статті, так і старі кримінальні. Швидше за все, у переслідуванні незгодних переважають статті про фейки та дискредитацію збройних сил РФ, але це лише тому, що їх простіше застосовувати. Про це сьогодні, 8 серпня, розповіла у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ російська правозахисниця, засновниця проєкту “Ковчег” Анастасія Буракова.

Крім названих статей, за словами гості ефіру, використовується стаття про держзраду, а також нова стаття про конфіденційну співпрацю з іноземцями.

“Буквально кілька днів тому ухвалили новий закон, який криміналізує взаємодію з будь-якими міжнародними організаціями, які не зареєстровані на території РФ, не подали заяви до Мін’юсту. Статті про небажаність зараз застосовують менше. Очевидно, про цей репресивний інструмент забули”, — каже засновниця проєкту “Ковчег”.

Також режимом для репресій використовуються кримінальні статті про екстремізм, виправдання тероризму, вандалізм.

“Екстремістською діяльністю вважають будь-які коментарі, наприклад, на підтримку України, російської опозиції. Виправдання тероризму — останнім часом кілька людей було затримано за цією статтею за коментарі та негативні висловлювання щодо збройних сил Російської Федерації, щодо вибуху Кримського мосту чи інших подій, визнаних силовими структурами терактами. Вандалізм — за антивоєнні графіті — це теж досить часта історія”, — зазначила вона.

Водночас, за словами гості ефіру, назвати найпопулярніші у режиму статті для переслідування незгодних складно.

“Набір репресивних інструментів є досить великим. Я не можу сказати, що якийсь переважає. Напевно, після ухвалення законів про фейки та дискредитацію російської армії ці статті стали застосовувати часто, але просто тому, що їх застосовувати дуже легко. Там нічого не потрібно, окрім експертизи, яку підмахне підконтрольний слідчим експерт”, — пояснила Анастасія Буракова.

Читайте також: Неугодним у путінській Росії може стати кожен: нові випадки репресій Кремля

Нагадаємо, на думку Анастасії Буракової, масштаб репресій у РФ більший, ніж про це повідомляють. Люди, які потрапили під коток путінських репресій, водночас не пов’язані з політичними структурами та не зверталися до правозахисників, залишаються поза новинним порядком денним. Про їхнє переслідування може стати відомо лише тоді, коли справа дійде до суду.

Прямий ефір