Рубль обвалився до рекордних значень — основні причини назвав економіст

Василь Фурман. Фото: uatv.ua

Рубль обвалився до рекордних із весни 2022 року значень, що пов’язано з низкою факторів. Про це сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав доктор економічних наук Василь Фурман.

Він нагадав, що Росія отримала дуже велику кількість санкцій у зв’язку з повномасштабною війною, яку Кремль розв’язав проти України. Подібні країни — Іран або Північна Корея — не розвиваються, у них досить висока інфляція і їхня національна валюта з часом слабшає через слабку економіку.

“Якщо ми говоримо про ті фактори, які сьогодні впливають на ослаблення курсу рубля, то тренд на ослаблення рубля десь розпочався з травня і він триває. Особливо рубль ослаб минулого тижня, на 4 рублі — до 96 (за долар, — ред.). Причин багато. Це торговий баланс, тобто зменшення експорту, збільшення імпорту. Тому є дисбаланс, коли є великий попит на валюту, і, ясна річ, цієї валюти менше. Наступний фактор — це відтік капіталу. Тобто багато компаній сьогодні виходять із великими збитками для себе з російського ринку. Ясна річ, що їм потрібна валюта для того, щоб вони виходили з цього ринку. Наступний фактор — це низька ключова ставка Центрального банку Російської Федерації і надмірно м’яка бюджетна політика”, — сказав Фурман.

За його словами, у РФ зараз дуже великий попит на долари, тому що бізнес і населення хочуть зберегти свої заощадження.

Крім того, ціни на нафту в усьому світі збільшуються, але це не призводить до збільшення валютної пропозиції через низькі фізичні обсяги експорту Російської Федерації. Фурман нагадав, що через санкції є обмеження щодо ціни російської нафти та певні проблеми з її переміщенням. Також через санкції збільшувалися рублеві розрахунки за експорт, доларів просто не вистачає фізично.

На думку Фурмана, коли буде встановлений найжорстокіший контроль за виконанням санкцій, ситуація для російської економіки і національної валюти РФ стане ще гіршою.

Читайте також: У Росії друкують рублі: чим це загрожує для економіки країни

Нагадаємо, керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів “АНТС” Ілля Несходовський вважає, що в РФ триватиме девальвація, і долар проб’є психологічну позначку в 100 рублів.

Прямий ефір