Теракт за участю “вагнерівців” готує Росія в Білорусі — що відомо (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: РБК

Росія через “вагнерівців” готує теракт у Білорусі “під чужим прапором”, аби повністю втягнути її у війну проти України. Згідно з розвідданими, провокацію планують здійснити на Мозирському нафтопереробному заводі. Підготовкою займається диверсійно-розвідувальна група (ДРГ) з російських військових і спецслужбовців, яких відправили до Білорусі під виглядом “вагнерівців”. Подробиці — в матеріалі FREEДОМ.

Інформацію про запланований у Білорусі терактпрацівники Служби безпеки України (СБУ) отримали з кількох джерел. Зокрема, зі свідчень російського військовослужбовця, якого українські захисники взяли в полон на Запорізькому напрямку.

“Ця російська ДРГ має вчинити провокацію на нафтопереробному заводі, вдаючи із себе “українських диверсантів”. У скоєному Росія планує звинуватити Україну, аби у такий спосіб укотре спробувати втягнути Мінськ у повномасштабну війну проти нашої держави”, — повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

І це не єдина провокація, яку може готувати Росія. Але експерти вважають, якщо Путін відкриє фронт на півночі України або біля білоруського кордону з Польщею, то це стане крахом Лукашенка.

“Якщо взяти відносини між Білоруссю і РФ, то можна сказати, що Білорусь йде за тими вказівками, які надходять із Москви. Самостійно, можливо, якісь тактичні рішення Лукашенко може й ухвалює, а стратегічно все вирішується в Кремлі. Тому, якщо там ухвалено рішення зробити Білорусь другим фронтом, то, як каже Путін, “нравится, не нравится”, — Лукашенко буде втягнутий у цю війну”, — зазначає військовий аналітик Олексій Гетьман.

У разі участі Білорусі у війні проти України, зупинити Лукашенка зможуть самі білоруси, кажуть експерти, якщо долучаться до білоруського полку “Калиновського”, який нині воює на боці України.

“Вони якраз кажуть: якщо в Білорусі почнуться бойові дії, вони дуже хочуть, щоби їх туди направили як додаткові сили або як основні, не тому, що в них ненависть до своїх співгромадян, а тому, що вони підтримують горизонтальні зв’язки з деякими військовими в Білорусі. Вони кажуть, що там є багато нормальних людей у білоруській армії і якщо перейдуть на територію України, то з ними проведуть бесіду і дуже висока ймовірність, що вони підуть проти Лукашенка за вільну Білорусь”, — вважає Гетьман.

У війні сьогодні зацікавлене тільки вище керівництво Білорусі, впевнені аналітики.

Провокацій можна очікувати і з боку “вагнерівців”, яких, за даними Держприкордонслужби України, зараз у Білорусі налічується до 5 тисяч. Білоруські журналісти повідомляють, що у бойовиків на території Білорусі зберігається понад 700 одиниць транспорту. Але там немає важкої військової техніки.

“Якщо буде відповідь, то не від Альянсу, а від окремих країн Альянсу. Якщо раптом станеться гібридна історія з боку Росії, що мовляв ми до “Вагнера” не маємо жодного відношення, і Білорусь — ми теж не маємо, що “Вагнер” робить на кордоні, поняття не маємо, контролю не маємо, розбирайтесь самі, то Україна 100% відреагує”, — зазначає військовий аналітик Іван Ступак.

1 серпня повітряний простір Польщі було порушено двома білоруськими вертольотами, які, нібито, проводили навчання поблизу кордону.

Ця провокація змусила польську армію посилити східний рубіж, зокрема до кордону з Білоруссю перекинули бойові вертольоти. Міністерство закордонних справ Польщі надало уряду Білорусі переконливі докази порушення кордону білоруськими військовими вертольотами.

Читайте також: Підготовка провокації “вагнерівцями” в Білорусі триває досить активно, сили в них є, — Гетьман

Прямий ефір