Підготовка провокації “вагнерівцями” в Білорусі триває досить активно, сили в них є, — Гетьман

Олексій Гетьман. Скріншот: uatv.ua

Діяльність і перебування ПВК “Вагнер” у Білорусі біля кордонів із країнами Європейського Союзу — це на 100% підготовка якихось провокаційних дій. “Вагнерівці” готують провокації, але їхнє здійснення залежить від військово-політичних рішень Кремля. Таку думку сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий аналітик, майор запасу Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Гетьман.

Він зазначив, що провокація не несе якогось великого військового сенсу. Це більше політична акція.

“Щоб після цього можна було робити якісь або заяви, або інші дії. Тому вони готуються. Але чи зроблять вони цю провокацію, чи ні, залежатиме від того, яка буде військово-політична кон’юнктура на якийсь момент”, — сказав Гетьман.

За інформацією аналітика, “вагнерівці” до провокації практично готові, і це може бути як атака Литви або Польщі, так і вибух якогось нафтопереробного заводу на території Білорусі під чужими прапорами.

“Просто так ПВК “Вагнер” там не перебувала б. І така кількість колон техніки (13 або 15), скільки туди приїхало, для такого угруповання, розмова була про 5 тис., на 5 тис. 15 колон, я не знаю, що це треба було привозити. Тобто там іде якась підготовка якоїсь провокації, і вона йде досить активно. Буде ця провокація чи не буде — це вже скоріше військово-політичне рішення в середині Російської Федерації. Захочуть, наберуться мужності, чи не наберуться сміливості, чи ще чогось, чи нахабства. Подивимося, але поки що це небезпека якихось дій з боку Білорусі”, — пояснив він.

Також аналітик прокоментував інформацію, що в Латвії створюють спеціальний загін прикордонників, його підготовка вже почалася. Таке рішення ухвалили у зв’язку з прибуттям до Білорусі чергового загону найманців ПВК “Вагнер” і після повідомлення про те, що кілька білоруських гелікоптерів перетнули кордон із Польщею.

“На те, щоб дійти до Варшави, у них (“вагнерівців”, — ред.) ресурсів не вистачить. На те, щоб захопити якусь територію Польщі, навіть кілька квадратних кілометрів, теж не вистачить. Але спровокувати збройний конфлікт, навіть прикордонний збройний конфлікт між Польщею і Білоруссю, за великим рахунком, там сил особливо не треба. Це провокаційні дії. Досить кілька диверсійних груп. А потім може початися те, що вже прогнозується: почнуться артилерійські перестрілки прикордонні. Наприклад, між Польщею і Білоруссю. І тоді ситуація, ставлення до російсько-української війни почне навіть у наших партнерів потихеньку змінюватись не в кращий для нас бік, бо їм треба буде зосередитись на атаках ворога вже країн-членів НАТО. Тому це спроба Путіна відкрити другий фронт. І в принципі, сили для провокації у них є, для реальних бойових дій сил — не має”, — резюмував Олексій Гетьман.

Читайте також: Литва допускає можливість закриття кордону з Білоруссю, а Польща перекинула ударні вертольоти

Нагадаємо, раніше Гетьман висловив думку, що є багато причин, для чого президенту РФ Володимиру Путіну потрібно втягнути у війну проти України і Білорусь. Якось він білорусів втягне. Не виключено, що через провокації на литовському і польському кордонах або через підготовлюваний диверсійний акт усередині Білорусі.

Прямий ефір