Необхідно провести більш ефективну ізоляцію Білорусі, а саме режиму Лукашенка, — депутат Європарламенту

Пятрас Ауштрявічюс. Скріншот: uatv.ua

Польща, Литва і Латвія розглядають варіант закрити кордони з Республікою Білорусь. Це пов’язано не тільки з політичними мотивами, а й з економічними. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів депутат Європарламенту, дипломат Пятрас Ауштрявічюс.

Рада Європейського Союзу 3 серпня ввела нові обмежувальні заходи проти Білорусі у зв’язку з незаконним вторгненням Росії в Україну й у відповідь на причетність Мінська до цієї агресії. До санкцій входить заборона на експорт до Білорусі низки особливо чутливих товарів і технологій, які сприяють військово-технічному прогресу Білорусі.

“Ізоляція Білорусі — це питання, яке не вирішене вже тривалий час. Я перебуваю в лавах тих, хто говорить за більш конкретну, більш ефективну ізоляцію Білорусі, тобто режиму [самопроголошеного президента Білорусі Олександра] Лукашенка. Учора ухвалили санкційний пакет проти Білорусі. У ньому дуже ясний порядок денний і меседж для Лукашенка. Його можна порівняти із санкціями, які вже застосовують для російської сторони. Тепер це буде застосовуватися і для білоруської сторони”, — сказав він.

Наразі економіка Білорусі працює на імпорт і експорт товарів, що становить небезпеку для країн Європи, зазначив дипломат.

“Але економіка Білорусії ще має свою здатність і експортувати, і імпортувати товари. Це неминуче потрібно закривати. Нам потрібно оцінювати збільшений ризик, що виходить із Білорусі. Режими [президента РФ Володимира] Путіна і Лукашенка потребують грошей, а гроші приходять із міжнародної торгівлі. Тому ми повинні перекрити цей кран і створити економічний натиск на Білорусь. І я дуже сподіваюся, що перехідні пункти між Литвою і Білоруссю будуть закриватися”, — резюмував він.

Читайте також: ПВК “Вагнер” у Білорусі — це вже провокація, Путін хоче відкрити Північний фронт, — Ауштрявічюс

Прямий ефір