Сили оборони України відбивають нові рубежі для формування стратегічних можливостей, — Маломуж

Микола Маломуж. Скріншот: uatv.ua

Сили оборони України проводять системні заходи з просування на різних напрямках, росіяни ж усі сили кидають на Бахмут. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, екскерівник Служби зовнішньої розвідки (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“У нас триває системний захід із просування в різних напрямках, проводяться саме і тактичні наступальні операції, і, звичайно, знищення сил і засобів. Відбиваємо певні рубежі для формування нових стратегічних можливостей. Це насамперед, звісно, південний напрямок… Ми залучаємо нові резерви, наприклад, у південному напрямі буквально останніми днями, і активно просуваємося в районі Работиного. Маріуполь нібито осторонь залишається, але Мелітополь і Бердянськ — це стратегічний напрямок”, — сказав Маломуж.

За його словами, аналітики американського Інституту вивчення війни та видання The Washington Post вважають, що цей напрямок може бути вирішальним для визволення півдня, а надалі — всієї окупованої території України.

“Тому зараз акцент зроблено на цей регіон. Він передбачає те, що залучаємо нове озброєння, техніку, яку отримали ми від союзників. Залучені, як зазначають і Інститут вивчення війни, і The Washington Post, нові великі підрозділи, включно з підрозділами прориву. Ми припускаємо, що це може бути перспектива вже переходу від флангових ударів по противнику до стратегічних ударів, і пробиваємо коридор аж до Азовського моря. А це дає перспективу звільнення Запорізької та Херсонської областей і, звісно, розвиток кампанії щодо звільнення Криму. Тобто такий прогноз. Але це їхні дані. Генеральний штаб має свої плани”, — сказав Маломуж.

Генерал наголосив, що Сили оборони України важливе значення надають і східному напрямку, на якому російські військові намагаються створювати саме плацдарми для активних контратак — ідеться про Куп’янськ, Мар’їнку, Лиман. За його словами, таким чином армія РФ намагається відтягнути українські сили від Бахмута.

“Тому наразі там потрібно приділяти увагу як півдню в плані наступу, так і сходу в плані оборони, проведення контратак, ударів із флангів і поступового просування в районі Бахмута. Бахмут для Росії є знаковим у військово-політичному плані. Те, що ми неодноразово говорили, що Путін контролює щодня ситуацію в цьому регіоні, навіть щогодини, як він сказав в інтерв’ю. Тому втрата Бахмута для противника — це ще й військово-політичний удар по престижу Путіна. Тому всі сили кидаються туди, особливо артилерія, ракетні системи, нові додаткові резерви і підрозділи ВДВ”, — сказав Маломуж.

Він констатував, що попри складнощі, українські військові просуваються, заходять із флангів і є велика перспектива звільнення Бахмута. Генерал підкреслив, що саме південний напрямок і Бахмут є стратегічними для Сил оборони України.

За словами Маломужа, аналітики вказують на те, що українські військові не йдуть великими наступальними операціями, а проводять саме маневрування військами, вибиваючи противника з окремих населених пунктів та створюючи умови знищення резервів для відходу російських окупантів.

“Приблизно як Херсонський формат — вимотати противника, показати, що немає перспектив. Захід із флангів показує те, що саме противнику загрожуватиме оточення. І в цій ситуації він змушений або йти, залишати території, населені пункти, або, звичайно, гинути, тому що інших альтернатив не буде”, — сказав генерал.

Читайте також: Понад 40 бойових зіткнень за добу відбулося на фронті — зведення Генштабу ЗСУ

Нагадаємо, минулої доби українські військові ліквідували понад 600 російських окупантів, а також знищили 27 дронів, 19 артсистем і чотири танки ворога.

Прямий ефір