Від 500 до 800 млн доларів на війну проти України щодня витрачає російський бюджет, — Пендзин

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Наразі загальний обсяг витрат російського бюджету на війну проти України перевищує щоденні надходження. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Щодня російський бюджет витрачає від 0,5 млрд до 800 млн дол. на війну. Кожен день. Коли торік щодня від продажу енергоносіїв РФ отримувала 800-900 млн дол., витрати на рівні 500-600 млн на війну “ховалися”. Сьогоднішній обсяг отримання коштів від продажу енергоносіїв — 150-200 млн. І це у валютах, які не зовсім конвертовані. Те, що зараз відбувається, воно показує, що загальний обсяг витрат на війну перевищує щоденні надходження. Тому вони сьогодні малюють дефіцит бюджету. Тому вони дуже серйозно залазять у Фонд добробуту”, — сказав він.

Тобто, пояснив економіст, сьогодні росіяни “під’їдають” резерви, які були накопичені тоді, коли добре продавалися енергоносії.

“Вони втратили європейський ринок газу дуже серйозно. “Газпром” сьогодні змушений порушувати питання про підвищення цін усередині країни, тому що він не може звести кінці з кінцями. Вони звикли жити заможно, але потрібно розуміти, що цей процес самопроїдання не може бути дуже довгим. І процес у РФ уже запущено — вони активно проїдають самих себе”, — каже Пендзин.

Росія продає дешевше, ніж власним громадянам, нафту і газ — Китаю, а бензин — Казахстану.

“Це елементи тієї досить викривленої дипломатичної політики, яку веде РФ. Сьогодні РФ качає в Китай газ газопроводом “Сила Сибіру”. Вартість 1 000 куб. м газу, за якою вона продає Китаю, — 170 дол. На європейському ринку сьогодні ціна 350 євро. Але найцікавіше в тому, що Росія продавала по 170 дол. газ Китаю в серпні-вересні торік. Тоді, коли на європейському ринку газ коштував 2,5 тис. євро. Китайці купували в росіян газ по 170 дол., його скраплювали і продавали в Європу за 2,5 тис. євро 1 000 куб. м. Така, я б сказав, специфічна форма дотування китайської економіки за рахунок російського бюджету. Ось специфіка політики”, — прокоментував Олег Пендзин.

Читайте також: Друзі Путіна збагачуються, тоді як прості росіяни гинуть в Україні (ВІДЕО)

Нагадаємо, згідно з розслідуванням російського видання “Важные истории”, добровольці росармії, які вирушають на війну проти України, отримують додаткову плату через підприємства, що належать російським мільярдерам. Ті вигадали кілька способів, як мотивувати рублем тих, хто вирішив стати до зброї.

Прямий ефір