На Путіна, як на перемовника, ніхто у світі вже давно не розраховує, — Буряченко

Володимир Путін. Фото: ap.org

Будь-які домовленості з президентом РФ Володимиром Путіним не варті паперу, на якому вони будуть підписані. Таку думку сьогодні, 3 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він нагадав, що формулу миру, запропоновану президентом України Володимиром Зеленським, уже підтримали країни G20 (“Великої двадцятки”) та G7 (“Великої сімки”).

“Країни G7 позначили у своєму комюніке, що іншого альтернативного шляху на геополітичному столі немає, не лежить. Те, що пропонував Китай, — це більше схоже на політичний зондаж. Те, що пропонував Папа Римський, теж свого роду якийсь пошук альтернатив, домовленостей, який радикально не говорив про підтримку України, про необхідність повністю звільнити територію України, намагався в цих питаннях максимально лавірувати”, — сказав Буряченко.

Експерт вважає, що щодо домовленостей важливо розділяти путінську Росію і Росію в цілому.

“Тому що з Путіним будь-які домовленості не варті паперу, на якому вони будуть підписані. І це, звичайно ж, розуміють наші партнери — Європа, НАТО, США, і вже інший весь світ”, — заявив він.

Тому, уточнив Буряченко, у Міжнародному кримінальному суді (МКС) створено окремий офіс із накопичення доказів злочинів Росії проти України, уже президент США Джо Байден сказав про передачу доказової бази, накопиченої Штатами, до МКС.

“Ці всі речі говорять про те, що насправді на Путіна, як на якогось перемовника, ніхто вже давно не розраховує. Але, як на мене, все-таки з самою Росією, з можливими людьми, які розділятимуть демократичні цінності, все-таки перемовний люфт залишають. З цілої низки причин, насамперед, бояться неконтрольованого розповсюдження ядерної зброї, якої дуже багато є на території РФ. Тому те, що вони роблять квадратні очі й кажуть, що “ми не розуміємо, про що, власне, перемовини будуть із Саудівською Аравією”, — це абсолютно зрозуміло. Тому що вони відчувають цей зашморг, який затягується на їхній дипломатичній шиї, яку Україна довкола себе, довкола своєї правдивої позиції об’єднує величезну кількість країн в усьому світі”, — каже кандидат політичних наук.

А найприкріше для Кремля, на думку експерта, що Україна об’єднує ті країни, які традиційно завжди підтримували позицію РФ і де вона була завжди політично сильною. Це — Близький Схід, Середня Азія, Африка і частково Латинська Америка.

“Зараз з усіх цих політичних, геополітичних карт і дощок Росію викидають усі. США, Європа, Китай, а локомотивом цього є Україна. Звичайно, їм це не подобається. І вони банально не знають, що на це відповісти”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Політичний фундамент уже закладається, — Фесенко про гарантії безпеки для України

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, конференція в Саудівській Аравії — зустріч, спрямована на підготовку Глобального саміту миру. Україні потрібно активно контактувати з країнами, які займають нейтральну позицію.

Прямий ефір