Кожна нова хвиля мобілізації у РФ заздритиме попередній, — Ступак

Іван Ступак. Фото: uifuture.org

Росія не має можливості сформувати якусь нову армію для продовження військових дій проти України. Мобілізаційні закони, які ухвалюються у РФ, з обмеженням виїзду за кордон, величезними штрафами за неявку до військкомату, свідчать про те, що там збираються набирати “м’ясо” — про професійну армію не йдеться. Таку думку сьогодні, 3 серпня, висловив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“178 тис. осіб — професійна армія, яка вдерлася до України. Її вже немає… Потім влітку [2022] була гібридна мобілізація, набирали теж професіоналів: хто вміє воювати, хто хоче воювати. І вони скінчилися. Потім уже восени пішла перша хвиля мобілізації: десь пропонували гроші, десь примусово. У Москві залазили у під’їзди через вікна, ловили людей на вулиці, у метро. Тоді вже були проблеми, і тоді йшли люди не те, що не “першої свіжості”, а другої, третьої свіжості: хто не встиг втекти, хто фаталіст”, — нагадав військовий аналітик.

Він також нагадав вербування ув’язнених, зазначивши, що воно відбувалося у РФ теж не “від хорошого життя”, а було вимушеним заходом. А нові репресивні мобілізаційні закони аж ніяк не покращать якість людського матеріалу, який потрапить до російських військ.

“Це означає, що потрібно просто м’ясо, потрібні кінцівки людські для того, щоб просто стримати фронт у розрахунку те, що а) Україна зламається як держава, б) зламається український народ… І що втомиться Захід, побачивши, що Росія дуже довга, людей багато. Не йдеться про професійну армію взагалі”, — упевнений гість ефіру.

Крім того, Ступак вважає, що й забезпечення нових бійців російської армії ставатиме все гіршим.

“Я попередні місяці говорив, що кожна нова хвиля мобілізації в Російській Федерації заздритиме попередній. Ця хвиля заздритиме тому, що було у вересні-жовтні минулого року: “Ого, у них навіть наколінники були, у них “броніки” були”. Тут забезпечення буде все гірше, гірше та гірше. Основне завдання цих людей: піти на фронт, там померти та своїм тілом стримати український наступ”, — резюмував Іван Ступак.

Раніше політичний аналітик, головний редактор порталу After empire Ольга Курносова висловила в ефірі FREEДОМ думку, що восени у РФ буде не нова хвиля мобілізації, а повністю призовна кампанія, і під це влада РФ підготувала законодавчу базу, помітно збільшивши кількість можливих призовників.

Прямий ефір