Санкційна політика проти РФ та її союзників: США задають тон (ВІДЕО)

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

За останні десятиліття санкційна політика стала важливим інструментом для США щодо авторитарних країн. Наприклад, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Сполучені Штати запровадили проти країни-агресора понад 2 500 обмежень. За кілька тижнів до вторгнення лідери західних країн попереджали президента РФ Володимира Путіна про економічні наслідки, але того це не зупинило. Сьогодні подібні застереження лунають на адресу Китаю у зв’язку з підозрами у військовій допомозі Росії та політикою щодо Тайваню, повідомляє FREEДОМ.

“Китай неодноразово запевняв нас, і не тільки нас, багато інших країн, що він не надає матеріальної летальної допомоги Росії для використання в Україні. І ми дуже серйозно ставимося до цих запевнень. У нас є побоювання з приводу того, що окремі особи надають технології подвійного призначення, які можуть бути використані, зокрема, для безпілотників та інших видів озброєнь, які будуть використовуватися в Україні. Це заклопотаність, якою ми поділилися з Пекіном, і сподіваємося, що вони зроблять усе можливе, щоб цього не сталося”, — сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.

“Я не думаю, що Китай буде настільки нерозумно реалізовувати свою політику і зовнішню, і безпекову, як країна-агресор Росія, тому що ми бачимо наслідки цих необдуманих брутальних дій, які призвели до того, що в серці Європи йде повномасштабна війна. Китай, моя думка така, він більш акуратний, він частіше вичікувальну позицію займає”, — сказав кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Богдан Ференс.

Попри те, що китайська економіка -— друга у світі після США за номінальним ВВП, Штати готові будуть припинити співпрацю з найбільшими компаніями з Піднебесної в разі агресивнішої політики Пекіна, впевнені експерти.

“Потрібно розуміти, що якщо дії Китаю будуть більш агресивними по відношенню до Тайваню або в контексті мілітаризації, хоча це і так зараз простежується, я думаю, що США можуть реагувати в контексті якраз санкційних дій в конкретних китайських компаніях — обмеження їхньої діяльності, торгівлі, взаємовідносин, фінансовий сектор та багато ще чого іншого, що стосується технологічних процесів і внутрішнього ринку США для китайських товарів”, — сказав Ференс.

За військову допомогу Росії США обіцяє також посилити санкції щодо КНДР. Тоталітарна Північна Корея, яка давно потрапила під американські обмеження, нещодавно прийняла з візитом міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Такі зустрічі у Вашингтоні не вітають.

“Що стосується доповідей міністра оборони Росії в Північній Кореї — сильно сумніваюся, що він там у відпустці. Отже, що ми бачимо? Ми бачимо, як Росія відчайдушно шукає підтримки, зброї скрізь, де вона може бути знайдена, щоб продовжити цю агресію проти України. І ми бачимо це в Північній Кореї. Ми бачимо це і у випадку з Іраном, який надав Росії багато безпілотників, які вона використовує для руйнування цивільної інфраструктури та вбивства мирних жителів в Україні”, — сказав Блінкен.

“Північна Корея в партнерстві, скажімо так, з Іраном і Росією входить до трійки країн із найбільшою кількістю запроваджених проти них санкцій, але водночас я абсолютно впевнений, що в Північній Кореї також є західні технології, які туди потрапляють, не виключено навіть, що з Росії, і вони ними користуються у військових цілях. І всі ці ядерні програми, розробки озброєння, які бровадно і показово демонструє керівництво Кореї — вони всі вказують на те, що санкції навіть проти таких країн-вигнанців вони також можуть обходити”, — сказав політолог Максим Джигун.

Як стверджують експерти, санкційна політика США важлива не тільки для покарання авторитарних режимів. Європейський Союз, Канада, Австралія та Британія часто орієнтуються у запровадженні обмежень саме на Сполучені Штати.

Читайте також: Як США та ЄС перешкоджають обходженню антиросійських санкцій: деталі розповів фінансист

Прямий ефір