Розмінування ведеться вручну: військовий аналітик прокоментував визволення 241 кв. км української землі

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Кожен пройдений Силами оборони України під час контрнаступу метр дуже важливий і дається дуже важко. Після перших втрат дорогої техніки для розмінування, яка була дуже ласою метою для російських засобів ураження, українські військові змінили тактику. Наразі розмінування територій ведеться вручну. Про це сьогодні, 3 серпня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий аналітик, працівник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

Так він прокоментував повідомлення заступниці міністра оборони України Ганни Маляр про деокупацію 241 км2 на півдні та сході під час контрнаступу.

“Техніка [для розмінування] дуже галаслива, помітна, дорога, рідкісна, і вона уражається насамперед. Тому після перших втрат такої техніки, після перших пошкоджень вирішили змінювати тактику і проводити розмінування вручну”, — пояснює гість ефіру.

Він зазначив, що розміновані проходи дають змогу Силам оборони пройти через них, як через вузьке горлечко, та вилитися на оперативний простір.

“Зараз одна з найважчих, кропітких, методичних частин наступу, особливо коли є великий запит від суспільства: коли ж? Є великий запит із боку західних союзників, західної преси: чому так довго?.. Ще раз: кожен метр дуже важливий і кривавий”, — наголосив Іван Ступак.

Раніше військовослужбовець Збройних сил України Єгор Фірсов в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів, що щільність мінування української землі є колосальною. Всюди стоять і протипіхотні міни, і протитанкові міни росіян. На деяких ділянках фронту окупанти мали 9 років, щоб замінувати все.

Прямий ефір