Членство України в ЄС і НАТО, безпекові гарантії та політика добросусідства — орієнтир української дипломатії, — Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Україна до кінця поточного року має почати переговори щодо майбутнього членства у Європейському Союзі. Також серед основних орієнтирів роботи представників українських дипломатичних місій в іноземних державах — підготовка до вступу в НАТО та конкретні безпекові гарантії на шляху до Альянсу. На цьому сьогодні, 2 серпня, наголосив президент Володимир Зеленський у виступі під час екстреної наради з керівниками дипломатичних установ України, яка відбулася в Закарпатській області. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

“Цього року маємо відкрити переговори щодо майбутнього членства України у Євросоюзі, і Україна буде до цього готовою”, — заявив президент.

Він зазначив, що в цьому напрямі завданням усіх українських дипломатів, які працюють у столицях країн та в інституціях Євросоюзу, є максимальна консолідація Європи заради спільної безпеки та розвитку.

“Наприкінці року рішення про початок переговорів щодо вступу нашої держави має бути схвалене Європейською Радою, і жодної альтернативи цьому немає”, — наголосив Зеленський.

Щодо євроатлантичної інтеграції України, президент заявив, що вона вже зараз має починати підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні.

“Завдання послів у країнах НАТО — працювати для консолідації всіх столиць Альянсу навколо пріоритетів спільної безпеки. Саме в Україні здобувається безпека для нашого континенту та загалом для міжнародного порядку, що заснований на правилах, і це заслуговує на політичне та юридичне визнання всіма нашими союзниками”, — сказав він.

Не менш важливим завданням президент назвав отримання безпекових гарантій для України на шляху в НАТО, пакет яких у другій половині поточного року стане цілком конкретним. За словами глави держави, до Спільної декларації з “Групою семи” (G7) на сьогодні приєдналися ще 12 країн-партнерів.

“Цього тижня ми починаємо роботу вже над двосторонніми угодами, і першою державою, із якою працюємо, стали США”, — повідомив Зеленський і акцентував на необхідності подальшої роботи щодо приєднання до документа інших країн.

Крім того, президент наголосив на важливості продовження політики сусідства, адже в сучасному світі всі вільні демократичні країни потребують добросусідства.

“Ваше завдання — створювати для нашої держави більше добросусідських можливостей. Захищати наші інтереси, але й захищати спільність інтересів із сусідами — з усіма, окрім держави-агресора та її сателітів. Україна вміє бути вдячною та є вдячною кожній країні, абсолютно всім людям, кожному народу, які нам допомагали. Але й наш внесок у спільну безпеку заслуговує на вдячність”, — сказав Зеленський.

На його переконання, Україні потрібні нові прояви солідарності та нові програми співпраці й довготривалої системної підтримки.

Читайте також: Цього місяця почнеться тренування українських пілотів на винищувачах F-16, — Зеленський

Нагадаємо, сьогодні, 2 серпня, у Закарпатській області президент провів нараду з керівниками дипломатичних установ України в іноземних державах, під час якої назвав п’ять основних зовнішньополітичних орієнтирів на наступний політичний сезон.

Прямий ефір