Група ЮНЕСКО продовжує роботу в Одесі: про головні труднощі місії розповів Братчук

Сергій Братчук. Скріншот: uatv.ua

Робоча група місії ЮНЕСКО продовжує свою роботу в Одесі. На сьогодні вже задокументовано 8 об’єктів, які постраждали під час обстрілу росіян. Серед них є музеї, а також Спасо-Преображенський собор. Про це розповів сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“Поки що лише вісім, бо роботи досить багато і її необхідно дуже чітко документувати. Але для мене дуже важливо, як громадянина України, щоб ці документи стали ще однією основою для великої справи проти Російської Федерації щодо її воєнних злочинів в Україні. Щоб ці сторінки з’явилися на столах у суддів Міжнародного трибуналу, і їм було надано відповідну правову оцінку. І ті, хто це зробив, зазнали найсуворішого покарання. Тож комісія ще працюватиме”, — сказав Братчук.

За його словами, основні складнощі роботи полягають у тому, що комісія сама має пройти усі пошкоджені локації та зафіксувати їх. Після цього ухвалять рішення про подальшу долю пам’яток архітектури.

“І потім ухвалюється рішення про консервацію чи подальшу долю. Тому що різні рівні руйнувань у цих пам’яток, цих приміщень. Тому і, відповідно, робота непроста”, — зазначив гість ефіру.

Також Братчук розповів про наслідки нічної атаки дронів на регіон. За словами гостя ефіру, Сили оборони України відпрацювали на максимальних можливостях, але росіяни продовжують бити по портах та зерновій інфраструктурі. Крім того, речник розповів про військову ситуацію в регіоні.

Читайте також: Ударними дронами РФ атакувала вночі Київ та Одеську область — наслідки

Прямий ефір