Ситуація на фронті на адмінмежі Харківської та Луганської областей важка, але не катастрофічна, — Грабський

Українські військові. Фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

Ситуація на адмінмежі Харківської та Луганської областей важка, російська окупаційна армія намагається проводити наступ біля Куп’янська. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“На сьогодні на адміністративному кордоні Харківської та Луганської областей зберігається дуже напружена ситуація, і ми розуміємо, що противник у районі Куп’янська намагається проводити активні бойові дії… Своїми штурмовими діями вони справді намагаються відволікти увагу наших ударних сил від Бахмута, від південного напряму, що є традиційною тактикою російської армії, яка не змінюється протягом останніх щонайменше 100 років”, — сказав військовий експерт.

За його словами, зосередження російських військ на цьому напрямку спостерігалося ще з зими.

“Говорити про щось катастрофічне у зв’язку з цим не доводиться, тому що потрібно розуміти, що готовність оборони та вмотивованість наших солдатів загалом зводить нанівець усі зусилля російських окупантів прориватися в тому районі. Я не кажу, що це легка робота. Завдяки стійкості та мужності наших воїнів ми утримуємо позиції на тому напрямку. Але і перебільшувати загрозу російської армії теж не варто, тому що і рівень вмотивованості, і рівень забезпеченості цих підрозділів начебто далекий від ідеалу і від того рівня, який дозволив би їм проводити саме наступальні дії в тому районі”, — сказав Грабський.

Він наголосив, що бої тривають, але росіяни на сьогодні не можуть змінити ситуацію настільки, щоб Сили оборони України змушені були припинити контрнаступальні дії на цьому напрямку або наступальні дії на Запорізькому та Бердянському напрямках.

На східному напрямку, за інформацією Грабського, противник зосередив до 100 тис. особового складу і до 900 танків.

“І це досить значне угруповання, якщо згадати, що на Україну 24 лютого минулого року напало угруповання у складі 160 тис. осіб і 1 200 танків. Можете порівняти той рівень, який на сьогодні ми маємо. Але якість цього воїнства вже дещо інша. Ми говоримо про те, що вони не настільки забезпечені, хоча вони досі продовжують використовувати величезну кількість боєприпасів і кидають у штурми й слабопідготовлені підрозділи. Загалом виходить так, що противник втрачає до роти, а то й до двох рот на день на східному напрямку, зокрема, на Куп’янському напрямку, що становить досить вагому і відчутну частину їхніх втрат. Якщо ми говоримо про сумарні втрати на день, то противник втрачає до батальйону. Але це якщо ми говоримо про загальні втрати по всій лінії фронту. Таким чином, сумарні втрати на східному напрямку — близько 50% від власне втрат російських окупантів”, — наголосив військовий експерт.

Він також зазначив, що втрати українських збройних сил незрівнянно менші — 1 до 3 або 1 до 4 як за озброєнням, так і за особовим складом.

“Це війна. Потрібно розуміти, що зараз бойові дії ведуться на піку своєї інтенсивності. Противник намагається будь-яким способом ніби наростити своє угруповання, наростити свої зусилля, загалом безуспішно. Але бої тривають і обстріли тривають”, — сказав Грабський.

https://www.youtube.com/watch?v=7J9IbXesJXM&ab_channel=FREE%D0%94OM

Читайте також: Біля Кліщіївки та Старомайорського росіяни без успіхів пробували відновити втрачене положення — зведення Генштабу ЗСУ

Нагадаємо, понад 247 тис. російських загарбників знищено в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Тільки за минулу добу ліквідовано 540 військових РФ, а також десятки одиниць російської техніки та озброєнь.

Прямий ефір