Бізнес, який затягує з виходом з російського ринку, зазнаватиме ще більших втрат, — економіст

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

“Драконівські” правила продажу активів іноземних компаній, конфіскація обладнання російським бізнес-елітам активно відбуваються в РФ. До того ж світові компанії, які продовжують працювати в РФ, мають дуже високий ризик падіння курсу акцій своїх компаній. Про це сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, російська “націоналізація” великих європейських міжнародних компаній на території РФ, попри те, що Володимир Путін на саміті Росія – Африка говорив, що такого не буде, вже триває і досить активно.

“По-перше, цей горезвісний податок на вихід з російського ринку в розмірі 10% від активів, які залишаються. “Драконівські” правила продажу активів компаній, які йдуть, за залишковою вартістю. Уже приклади є прямих конфіскацій і передання обладнання російським бізнес-елітам. Тобто все це вже йде досить активно на сьогоднішній момент”, — сказав Пендзин.

Крім того, зазначив економіст, є досить активна діяльність з боку світового істеблішменту.

“Світові компанії, які продовжують бути в РФ, мають дуже високий ризик падіння курсу акцій своїх компаній, вони ж на IPO представлені, тому, звичайно, для них є вкрай чутливою та моральна атмосфера, яка є на сьогоднішній момент стосовно до компаній, бізнесів, які продовжують працювати в РФ”, — пояснив Пендзин.

Він уточнив, що компаніям, які встигли вийти з російського ринку першими тоді, коли тільки почалася ця ситуація, було легше це робити, і вони вийшли з меншими збитками.

“Ті, які затрималися, потрапили в ті речі, які обговорюємо. І їхній вихід супроводжуватиметься дедалі більшими і більшими втратами. І репутаційними в материнських компаніях, і реальною втратою активів і грошей у РФ. Тож, хто встиг, той встиг, хто не встиг, той запізнився”, — підсумував Олег Пендзин.

Читайте також: У РФ не залишилося жодного виробника автомобільної техніки, — Пендзин про вихід бізнесів із російського ринку

Нагадаємо, раніше Пендзин розповів, що реєстр під назвою Міжнародні спонсори війни, який ведеться в Україні Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), є незручним для тих компаній, які продовжують працювати в РФ.

Прямий ефір