РФ отримала критично важливі компоненти на суму майже 3 млрд дол. від 155 компаній — лазівки для обходу санкцій та контрзаходи (ВІДЕО)

Тільки за останні пів року Росія імпортувала заборонені до ввезення чіпи західних компаній на суму понад 502 млн. дол. Ще на мільйони доларів було ввезено запчастини для цивільної авіації. Це дані російського видання “Верстка”. Крім того, в уламках боєприпасів знаходять компоненти американського, швейцарського, японського та німецького виробництва. Це означає: попри введені раніше ЄС та США санкції щодо Російської Федерації, країна-агресор знаходить лазівки, повідомляє FREEДОМ.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія випередила Іран за кількістю введених проти неї обмежень. За підрахунками ресурсу Castellum.AI, який відстежує санкції, кількість антиросійських обмежень сягнула 16 тис.

“Це абсолютний рекорд із санкцій, введених проти однієї країни. Для порівняння щодо Ірану введено 3 616, Сирії — 2 608, КНДР — 2 077 санкцій. Далі у списку йдуть Венесуела (651 санкція), М’янма (510 санкцій) та Куба (208 санкцій)”, — йдеться у дослідженні інтернет-ресурсу Castellum.AI.

Товари подвійного призначення під санкції потрапили першими. Адже оборонний сектор країни-агресора критично залежить від імпортних мікрочіпів та мікропроцесорів. Наприклад, у ракетах Х-101, які росіяни запускають по мирних містах України, є такі компоненти як процесор Intel, чіпи Xilinx та Texas Instruments. І всі ці компоненти досі ввозяться до РФ.

“На 155 компаній, продукцію яких було ідентифіковано у російській зброї, у 2022 році припадало 2,9 млрд дол. продажів критично важливих компонентів у Росію. При цьому постачання практично повністю здійснюються через треті країни”, — повідомив секретар Міжнародної робочої групи Єрмака — Макфола щодо санкцій проти РФ Владислав Власюк.

З-поміж 25 найбільших імпортерів, 11 є прямими постачальниками оборонних підприємств. Практично вся західна електроніка вирушає до Росії через Китай та Гонконг. Також у топі, як повідомляє The Guardian, перебувають Туреччина, Мальдіви, ОАЕ та Казахстан. За підрахунками “Верстки”, загалом з початку 2023 року в Росію було ввезено чіпів західних компаній на суму 502 млн дол.

Така ситуація і з підсанкціонним цивільним імпортом. Схема “паралельного імпорту” дозволяє РФ і надалі постачати запчастинами авіацію, а також ввозити техніку. Тому в Офісі президента України переконані: сьогодні важливо не просто посилювати санкції, а й удосконалювати їх.

“Необхідно повністю припинити передачу Росії з демократичних країн технологічних складових для виробництва зброї, а також поступово повністю ізолювати Росію від торгівлі з вільним світом, за винятком кількох гуманітарних категорій”, — вважає керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

На тлі боротьби зі спробами Росії обійти санкції, банки Вірменії, Казахстану та Гонконгу почали блокувати оплату російськими компаніями процесорів, мікросхем та іншої електроніки, що постачається за “паралельним імпортом”. Причина — страх потрапити під вторинні санкції США. Водночас низка країн посилює контроль над постачанням тієї чи іншої продукції. А Японія з 9 серпня забороняє експорт до РФ деякого уживаного автотранспорту у межах додаткових санкцій.

“У співпраці з міжнародною спільнотою, у тому числі з G7, а також з відповідними міністерствами та відомствами, ми хотіли б твердо проводити заходи”, — заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Ясутоші Нісімура, якого цитує видання Kyodo News.

До “чорного” списку експорту додано близько 750 найменувань, у тому числі залізо та інші метали, котли та волокна, які можуть використовуватись для підтримки промислової діяльності Росії.

Читайте також: Санкції проти Росії будуть посилюватися — наслідки (ВІДЕО)

Раніше політолог Гела Васадзе в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив, що потрібно чітко розрізняти обхід санкцій Росією та систему постачання держави-агресора в умовах економічних обмежень. Обходити санкції Росія може через будь-яку країну, включаючи держави Євросоюзу. Щоб припинити це, необхідно повністю розірвати торгові відносини з РФ.

Прямий ефір