У Росії зростає рівень злочинності серед тих, хто повернувся з фронту — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: varta1.com.ua

У Росії колишні ув’язнені, завербовані та згодом помилувані російським президентом Володимиром Путіним, часто беруться за старе: вбивства, зґвалтування, хуліганство зі зброєю, завдання тяжких тілесних ушкоджень, крадіжки. Але влада це приховує, не вносячи кримінальних злочинів до реєстру, передає FREEДОМ.

Тюремний термін в обмін на участь у війні проти України. Рік тому Євген Пригожин став вербувати ув’язнених у приватну військову компанію “Вагнер”. Причому робив це вибірково. Зокрема, не брав політичних в’язнів — хто сидів за екстремізм, тероризм та заклики до захоплення влади. За даними Пригожина, з війни в Росію повернулося близько двадцяти тисяч вагнерівців. І всі вони амністовані. Після повернення з фронту ув’язнені беруться за старе. За словами експертів, рівень злочинності в Росії зріс у рази, і це лише початок.

“Ми бачимо ще таку традицію у поліції, яка виникала тільки зараз — коли повертаються ув’язнені у свої рідні місця, починаються п’янки, гулянки, бешкетники. Сусіди чи хтось ще викликають поліцію, поліція приїжджає, вона чудово знає, хто це. Це місцеві жителі та всі одне одного чудово знають. Вони їдуть, а на ранок приїжджають ще раз, щоб перепросити по тверезому про всяк випадок, тому що якщо він напише заяву на поліцію, яка приїжджала і намагалася його дискредитувати, поліція матиме великі неприємності”, — каже Ольга Романова, директор фонду “Русь сидящая”.

Офіційної статистики кримінальних злочинів, скоєних ув’язненими у Росії, немає. Закон про дискредитацію добровольців дає право правоохоронцям не фіксувати правопорушення. Виняток — це вбивство чи зґвалтування. І те, якщо злочин є резонансним.

Так, наприклад, у Дагестані чоловік, який повернувся з війни, вбив дружину на ґрунті ревнощів.

“29-річний житель села Шовкра Муса Б. убив свою 38-річну дружину та виколов їй очі. Після цього він спробував розчленувати тіло жінки. За попередніми даними, Муса відрізав собі геніталії та поклав їх зверху на останки жінки”, — повідомило видання Baza в Telegram.

За даними фонду “Русь сидящая”, чоловік залишився на волі.

“Він не виправданий. Суд визнав його винним, вбивство у стані афекту та присудив йому штраф та обмеження у військовій службі. Все. Він жодного дня не проведе за ґратами. Чоловік, який убив матір трьох дітей. І суд офіційно ухвалив, що найголовніше у цій справі це те, що людина військовослужбовець та учасник “спеціальної військової операції”. І такі речі ніяк не входять до статистики, оскільки його не засуджено”, — розповіла Романова.

Демобілізовані “вагнерівці” пустилися берега. Так у Краснодарі найманці влаштували масову бійку. В один із готелів приїжджала Росгвардія, тому що “вагнерівець” напав на співробітника готелю, повідомляє АСТРА.

“Вранці три машини Росгвардії у нас були, швейцара мало не придушив один постоялець з-поміж “ЧВКшників”, думав, що той у нього гроші вкрав, а вони в сейфі в номері були. Був випадок, коли військові сходили до туалету прямо на ліжко. Покоївки не хотіли це прибирати”, — повідомив працівник готелю.

Ті, хто повернувся з фронту, мають серйозні психологічні травми. За словами психологів, злочини вчиняють і ті, хто раніше цього не робив. Так, наприклад, контрактник забив до смерті жителя Ростовської області, бо той не служив в армії.

Незважаючи на це, у Росії засуджені стають місцевими авторитетами.

Чиновники у Ханти-Мансійському автономному окрузі дозволили працювати з дітьми п’ятьом колишнім ув’язненим. У висновку комісії йдеться про те, що вони “не становлять небезпеки для життя, здоров’я та моральності дітей”.

https://www.youtube.com/watch?v=jSzVlfrYdZc&ab_channel=FREE%D0%94OM

Читайте також: Через рік-півтора росіяни почнуть відчувати погіршення кримінальної ситуації, — Павлов

Прямий ефір