Нова хвиля мобілізації розлютить росіян — ситуація може вийти з-під контролю — думка

Ілюстративне фото: ukrinform.ru

З урахуванням того, як негативно росіяни сприйняли першу хвилю “часткової” мобілізації, друга може викликати ще більше обурення серед населення. В Кремлі побоюються реакції суспільства, особливо під час передвиборчої кампанії президента Путіна. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник головного редактора російського видання “Верстка” Олексій Левченко.

“Військова логіка, найімовірніше, диктуватиме про її необхідність. Міноборони наполягатиме, що їм потрібно оновити солдатів, тому що незабаром уже рік, як минула перша “хвиля”, і люди, яких призвали, і тих, кого не вбили, вони так чи інакше однаково все одно виснажені й потребують перепочинку. Люди, яких набрали за контрактом, бачимо, що їх недостатньо. Тому до річниці мобілізації питання стоятиме гостро”, — сказав він.

Водночас у режиму виникає супутня проблема: починається передвиборча кампанія.

“Хоча вона формально не несе серйозних ризиків, тому що реальних виборів немає. Проте Кремлю важливо, щоб не виникло реального невдоволення, не давати жодних приводів для цього, тому що ситуація може вийти з-під контролю, якщо реально розлютити велику кількість людей. Мобілізація — це якраз такий привід”, — зазначив він.

За його словами, минула хвиля мобілізації пройшла “вкрай нервово”. Наприклад, у Москві її припинили раніше, ніж в інших регіонах Росії.

“Підприємства встали, тому що військкомати ходили по компаніях, вручали повістки пачками. Люди сказали, що ми не будемо працювати, був параліч. Нова хвиля, найімовірніше, викличе досить серйозне невдоволення. Так чи інакше, це видно з опитувань. У червні було опитування Russian Field, де людей запитали, що якби була альтернатива, мирні переговори або проведення нової хвилі мобілізації, і 55% опитаних сказали, що вони віддали б перевагу мирним переговорам. Це досить серйозна непряма ознака, яка говорить, що нова “хвиля” мобілізації не буде популярною. Тому це серйозна дилема для Кремля, і вона поки що не вирішена”, — підсумував Олексій Левченко.

Читайте також: Путін відправить на війну проти України ще більше росіян — розбір нововведень (ВІДЕО)

На думку військового оглядача Дениса Поповича, росіянам слід готуватися до продовження “часткової” мобілізації в країні, про що свідчить низка нововведень у країні-агресорі. Наступної хвилі мобілізації в Росії можна очікувати вже найближчим часом.

Прямий ефір