В Росії ніхто не може почуватися в безпеці — репресують всіх, — Левченко

Ілюстративне фото: ap.org

Усіх — чиновників і звичайних громадян — режим Путіна переслідує в Росії. Проте, ватажка приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” досі не заарештовано, оскільки репресії проти беззбройних людей є менш ризикованими. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив заступник головного редактора російського видання “Верстка” Олексій Левченко.

“Ви ж пам’ятаєте, у системі у Сталіна в безпеці себе не почував ніхто. Але там, щоправда, була така поправка, що могли розстріляти або відправити в колонію надовго. Тут начебто більш вегетаріанські часи, поки що нікого не розстрілюють”, — сказав він. 

За його словами, максимум, на який здатен режим — це спроба отруїти, але більш імовірним варіантом є великий тюремний термін. 

“Але в безпеці, звісно, себе не може почувати ніхто, тому що арешти відбуваються і серед чиновників, і серед політиків. Арешти відбуваються серед опозиціонерів і серед простих людей. Тому не можна сказати, що хтось може себе почувати себе в безпеці”, — наголосив він.

Одночасно з цим, ватажка ПВК “Вагнер” Пригожина режим не репресує, звернув увагу Левченко. 

“Людей, які пишуть якісь пости, саджають за слова. Сьогодні, до речі, Кара-Мурзі затвердили вирок навіть всупереч колишнім традиціям, коли вища інстанція ледь пом’якшувала вирок на один або два роки, йому залишили 25 років. Тобто система каже: ми налаштовані максимально жорстко, але дістає система тільки тих, кого безпечно діставати. Зрозуміло, що беззбройний політик Кара-Мурза набагато безпечніший із погляду репресій, ніж озброєна група Пригожина, якого просто одразу амністували”, — підкреслив Олексій Левченко.

Читайте також: Майже 20 тисяч росіян затримали за антивоєнну позицію — динаміка репресій (ВІДЕО)

Нагадаємо, найбільший термін для політв’язня в сучасній історії Росії — 25 років колонії суворого режиму. Навіть за вбивство кількох людей максимальний термін за ґратами — 20 років, а ось журналісту, історику і публіцисту Володимиру Кара-Мурзі присудили чверть століття.

Прямий ефір