Земля всіяна російськими мінами — як бійці тероборони просуваються на Донецькому напрямку (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

На Донецькому напрямку ворога женуть українські бійці, які до повномасштабного російського вторгнення не мали нічого спільного з військовою справою. Військовослужбовці окремої бригади територіальної оборони (ТрО) з Дніпра проходять кілометри перешкод, щоб наблизити перемогу України, повідомляє FREEДОМ.

Боєць Степан пам’ятає кожен свій бойовий вихід. Йому особливо приємно гнати ворога на цьому напрямку тому, що сам родом із Донбасу. Бувало, що кілометр лісосмуги проходили за добу. Перші 300 м за 3 години, а далі на шляху були російські міни. 

“Різниці немає — донеччанин, харків’янин. Україна. Даємо відсіч. Скільки було таких сутичок, ми назад не відступили. По кроку — вперед, уперед. Важко, ціна така. Ділянка 50 на 50, і стільки мін”, — сказав воїн.

Першим у штурмовій групі йде сапер Андрій і від нього, зокрема, залежить безпека 4 побратимів.

“У ворога дуже велика матеріальна база, дуже великі накопичення складів мін. І протипіхотних, і протитанкових, і спрямованих, і кругових. Можуть стояти з якимись приколами. Тому все потрібно робити максимально непомітно і тихо”, — розповів Андрій.

На колінах військовий просувається зі щупом — головною зброєю саперів. Українська земля всіяна російськими мінами. Сапер їх знаходить і знешкоджує.

“Це в нас натискна міна. Спрацьовує від 15 до 30 кг навантаження. Для того, щоб знешкодити, беремо тротилову шашку і шнур”, — пояснив Андрій.

Попри кількісну та вогневу міць ворога, зі своїх позицій росіяни тікають. Залишають не лише цілі склади з боєкомплектами, а й своїх поранених. Іноді їх виносять із поля битви українські захисники.

“Ми його дотягли, тягнути дуже не хотілося. [Це був такий поєдинок із совістю?] Можна й так сказати. Тягнеш же не свого, а він був навідником АГС, тобто по нас стріляв”, — розповів військовослужбовець окремої бригади ТрО м. Дніпро з позивним “Циган”.

Відділення кулеметників — підтримка під час кожного наступу. Його командир — 56-річний Володимир. До повномасштабного російського вторгнення чоловік був будівельником. Щойно війна закінчиться перемогою України, повернеться до улюбленої справи й відбудовуватиме зруйновані загарбниками міста та села.

На війні Володимир півтора року пліч-о-пліч із сином. Зараз його син на позиції.

Позаду в групи вже не один успішний штурм. Кажуть, уже навіть не беруться рахувати, а попереду — головний для кожного день.

“Скоріше б ця війна закінчилася і повернутися додому до дітей, до онуків”, — резюмував командир.

Читайте також: Українські захисники за добу ліквідували 490 російських окупантів, 6 танків й 21 артсистему — дані Генштабу ЗСУ

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби армія РФ завдала 4 ракетних, 42 авіаційних удари та здійснила 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах України. На фронті відбулось понад 20 бойових зіткнень.

Прямий ефір