Путіна перестають не тільки поважати, його перестають боятися: президент РФ втрачає вагу на міжнародній арені (ВІДЕО)

Володимир Путін. Фото: hromadske.radio

Уранці 29 липня бізнес-джет ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина приземлився в Мачулищах — військовому аеропорту під Мінськом (Білорусь). Про це повідомив Telegram-канал “Беларускі Гаюн”. Саме цим літаком, пишуть розслідувачі, Пригожин літав із Москви до Санкт-Петербурга під час саміту “Росія-Африка”. Така активна публічна діяльність бунтівного ватажка бойовиків, на думку аналітиків, свідчить про слабкість президента РФ Володимира Путіна, який не сміє покарати тих, хто підняв проти нього зброю, повідомляє FREEДОМ.

“Форум пройшов не тільки ефективно, але і вкрай своєчасно”, — написав Пригожин про саміт Росія-Африка.

Для Пригожина африканський континент, дійсно, вкрай важливий. Там воюють його найманці, там структури, пов’язані з главою ПВК “Вагнер”, отримують чималі прибутки від видобутку корисних копалин, насамперед алмазів і золота. Ризикнути втратити такий прибуток не готові ні Путін, ні, тим більше Пригожин. На думку деяких експертів, збереження статус-кво і було однією з незаявлених цілей Путіна, який ініціював петербурзький саміт.

“Вагнер” — далеко не єдиний інструмент у його африканському арсеналі, але він виявився недорогим і високоефективним. Переваги, які ПВК “Вагнер” пропонує російській державі, зберігаються. Кремль намагався запевнити країни, що приймають “Вагнер”, у своїй незмінній прихильності місіям під прапором групи або без нього. Проте нелогічною виглядає одностороння відмова Росії від плідних починань”, — заявила аналітикиня організації Global Initiative against Transnational Organised Crime Джулія Стеньярд в інтерв’ю виданню The Economist.

Бізнес-інтереси Кремля в Африці стали для Пригожина надійною страховкою. Після невдалого заколоту Путін зустрівся з ним у Кремлі, назвав російських льотчиків, загиблих у збитих “вагнерівцями” літаках, героями, і оголосив, що “Вагнер” іде в Білорусь.

“Очевидно, що Пригожин не репресований, його бандити не репресовані. А Гіркін, який виступав проти нього, репресований. І, зрозуміло, не за ті страшні злочини, які він вчинив на вашій землі, а за нелояльність стосовно Володимира Путіна. Путін настільки слабкий, що не може покарати тих, хто підняв проти нього зброю”, — зазначив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

Петербурзький саміт був запланований як піар-проєкт Путіна, за влучним висловом міністра економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Кремлю життєво важливий вплив в Африці. Він пробачив африканським країнам 23 млрд дол. боргів; заявив, що безоплатно доставить 25 тис. тонн зерна; а ще, що частина постачань зброї та техніки на континент будуть теж “на безоплатній основі”.

“Йому, звичайно, не вдалося їх підкупити. Я вважаю, розрахунок був на індивідуальний підкуп окремих африканських диктаторів, але судячи з усього і це не дуже спрацювало. Взагалі його перестають не тільки поважати, його перестають боятися”, — висловив думку Гозман.

Президент Південноафриканської Республіки заявив, що не розглядатиме пропозицію Путіна замінити експорт українського зерна до Африки як на комерційній основі, так і на основі допомоги, доки триває війна Росії проти України. Лідери африканських держав вимагають розблокувати роботу “зернового коридору”.

“Угода про постачання зерна має бути відновлена, щоб спробувати врятувати тисячі людей, які залежать від цього імпорту”, — заявив під час саміту Росія-Африка голова Африканського Союзу, президент Союзу Коморських островів Азалі Ассумані.

Путін мав намір відвідати саміт БРІКС у серпні в Південноафриканській Республіці. Це міг бути його перший офіційний закордонний візит після того, як Міжнародний кримінальний суд у березні видав ордер на його арешт за обвинуваченням у незаконній депортації українських дітей. Однак Південноафриканська Республіка входить до числа країн, які підписали Римський статут, отже, зобов’язана виконувати рішення Гааги. Влада ПАР намагалася переконати Путіна не приїжджати на саміт. Той у відповідь пригрозив почати війну з ПАР.

“Росія ясно дала зрозуміти, що арешт її чинного президента буде оголошенням війни”, — цитує агентство Reuters звернення президента ПАР до Міжнародного кримінального суду.

У Гаазі ясно дали зрозуміти, що рішення суду перегляду не підлягає, а погроза Росії почати війну за арешт президента Путіна нікого не вразила.

Читайте також: Саміт Росія-Африка: чому Кремль вийшов із зернової угоди напередодні зустрічі, пояснив експерт

Нагадаємо, під час саміту Росія-Африка, який відбувся у Санкт-Петербурзі (РФ), дуже сильно був помітний контраст між тим, що говорив російський президент Володимир Путін і представники країн Африки.

Прямий ефір